Buna ziua,
Va rog sa imi acordati suport in urmatorul caz:
Tatal meu a primit decizia de pensionare pe caz de boala gradul II de invaliditate de la comisiile medicale din lunai ianuarie.Cei de la firma unde lucra au facut demersurile necesare din data de 1 februarie catre Casa de Pensii [Editat]. Am primit un numar de dosar,ni s-a spus acum o luna ca mai este necesara o semnatura ca sa intre in plata. Suntem pe 07,05,2012 si tatal meu NU a primit inca pensia.Ce putem face in acest caz?Exista un termen legal de la momentul in care se introduce dosarul pana la primirea pensiei?Daca s-a depasit acest termen credeti ca este indicat sa inaintez o plangere in instanta pentru recuperare banilor? Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Pensia de invaliditate nu se poate cumula cu alte venituri si nu intra la plata pana nu se duce dovada ca pensionarul nu mai primeste alte venituri..
Ati dus la dosar o adeverinta de la firma unde a lucrat tatal dvs. in care sa scrie cand a incetat contractul sau de munca sau chiar o copie dupa decizia de incetare a contractului?
Daca nu ati depus asa ceva, duceti de urgenta actul la casa de pensii.
Asta scria si in cererea de pensionare depusa la casa de pensii: - adeverinţa din care sã rezulte data încetãrii plãţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã/copia ultimului certificat de concediu medical sau, dupã caz, adeverinţã din care sã rezulte data încetãrii calitãţii de asigurat (original);
Legea nr. 263/2010 spune asa:
Art.104
(3) În funcţie de elementele specifice fiecãrei categorii de pensie, pensiile se acordã şi de la o altã datã, dupã cum urmeazã:
a) de la data încetãrii plãţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã sau, dupã caz, de la data încetãrii calitãţii de asigurat, cu excepţia asiguraţilor prevãzuţi la art. 6 alin. (2), dacã cererea a fost înregistratã în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale de încadrare într-un grad de invaliditate, în situaţia pensiei de invaliditate;
va multumesc! Adeverinta respectiva a fost trimisa acum 1 luna. Sa inteleg ca data de intrare in plata va avea ca referinta data in care a fost dusa adeverinta?Si totusi, care este termenul legal dupa care se primeste pensia? Va multumesc.
1. Din momentul in care ati dus dovada ca nu mai are venituri ar trebui ca in luna urmatoare sa inceapa sa primeasca pensia prin posta (sau in cont la banca).
2. Mergeti si la Casa de Pensii sa vedeti ce se intampla de intarzie punerea in plata a pensiei.