avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Doua testamente-care dintre ele este valabil?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Doua testamente-care dintre ele este valabil?

O matusa de-a mea are o problema destul de serioasa! De ceva ani e stabilita in strainatate, insa e cetatean cu dubla cetatenie. In tara, doua dintre surorile sale vor sa introduca in instanta actiune pe baza unui testament lasat de parintii lor. Insa problema e urmatoarea: exista doua testamente, unul pe care il detine matusa mea (care nu mai e in tara) mai vechi si unul nou, pe care il detin suririle ei din Romania. Care dintre testamente are prioritate? Primul al matusii din strainatate sau al doilea al surorilor sale? Precizez ca nu avem informatii ca primul testament ar fi fost anulat sau revocat sau ceva de genul acesta. Iar in cazul unei actiuni in instanta cum se va proceda? Cum se va numi actiunea, ce va contine?
Va multumesc, foarte mult, pentru raspunsurile dvs!
George


Ultima modificare: Luni, 7 Mai 2012
Georgian2all, utilizator
Nu are importanta forma testamentului. In cadrul dezbaterii succesorale, notarul public va verfica si daca testamentul autentic, ultimul facut este sau nu revocat. In cay de neintelegere si de contestare a testamentului succesibilii se adreseaza instantei.
Revocarea unui testament poate fi expresa prin act autentic sau tacita prin confectionarea unui alt testament care contine dispozitii contrare primului, indiferent daca testamentele sunt autentice, olografe sau daca este mai vechi mistic.
O problema legata de testament in ceea ce priveste forma o poate constitui aceea ca notarul sa vrea sa il expertizeze...
De aici pot aparea tot felul de probleme...
Stiu cazuri concrete de acest fel.
Intr-un caz, din acest motiv si profitand de faptul ca mostenitorul testamentar nu locuia in bunul care facea parte din masa succesoarala, persoane de etnie rroma au spart usa si nu mai vor sa iasa din apartament.
Culmea este ca eu i-am zis ca se expune la un risc mare daca nu ma asculta...

Omul are testament...dar degeaba...
Morala ar fi aceea ca forma testamentului poate conta foarte mult...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Nu, nu are nici un fel de importanta forma testamentelor cand vorbim despre revocare

Un testament olograf (scris, datat si semnat de testator) poate revoca un testament autentic. Si viceversa.

Cand vorbim despre doua testamente: unul mai vechi si unul mai nou, trebuie sa fim atenti la continutul lor.

Caci pot sa fie valabile ambele testamente sau numai ultimul (cand ultimul il revoca expres sau tacit pe primul)

Cand se intampla ca ultimul sa-l revoce pe primul?
Cand scrie expres in ultimul testament ca-l revoca pe primul
Sau, cand fara sa scrie expres, ultimul testament contine dispozitii contrare sau incompatibile cu primul.

Exemple pe intelesul tuturor:

Daca printr-un testament las apartamentul lui Ion si prin al doilea testament las casa de vacanta lui Gheorghe, nu exista nicio contrarietate. Ambele testamente sunt valabile (daca in ultimul nu scrie expres ca-l revoca pe primul).

Dar daca las aceeasi bun (casa de vacanta) atat lui Ion, prin primul testament, cat si lui Gheorghe, prin al doilea testament, atunci ultimul testament il revoca pe primul (chiar daca nu scrie expres despre revocare) pentru ca exista contrarietate intre ele.
In acest din urma caz este valabil ultimul testament - testamentul pentru Gheorghe.

Din punct de vedere juridic este posibil ca acelasi bun sa fie lasat pentru doua persoane. Dar prin acelasi testament.

Dar daca las acelasi bun prin doua testamente succesive se considera ca ultimul testament il revoca pe primul.

Ultima modificare: Miercuri, 9 Mai 2012
romascanu, moderator
Forma testamentului are importanta sub aspectul dovedirii existentei sale in sensul ca ar proveni de la testator.
Daca nu se dovedeste acest aspect se poate spune ca putem considera ca situatia este intocmai cu inexistenta unui testament.
Avantajul testamentului autentic este tocmai acesta, al dovedirii existentei sale si a provenientei sale de la testator.
In speta de fata, ultimul testament este autentic! Nu poate fi vorba de expertiza. Daca acesta I'l revoca tacit pe primul ne aflame in situatia in care valabil este ultimul, adica cel autentic! Daca acesta , cel autentic, nu contine dispozitii contrare primului, pot fi valabile amandoua.
Orice act poate fi atacat.

Alte discuții în legătură

Testament sau act de vanzare lauriancului lauriancului buna ziua,am o matusa care nu are urmasi si mie mi-a fost facut un testament prin care imi lasa apartamentul acum 5ani,dar anul trecut a facut acelasi lucru cu ... (vezi toată discuția)
Bună ziua as avea o întrebare! mătușa mea a murit de un an ... Smeraldo Smeraldo Bună ziua as avea o întrebare! Mătușa mea a murit de un an și a lăsat doua testamente , 1 autentic la notar acu 10 ani ! În favoarea unei persoane. ... (vezi toată discuția)
Testamentul olograf poate completa un testament autentic firi firi Defunctul a intocmit un testament autentic la notar, pentru un bun,(teren agricol), ulterior a realizat ca a omis un bun (un loc de veci) si a intocmit un ... (vezi toată discuția)