avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... minciuna la interogatoriu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

minciuna la interogatoriu

Exista un reclamant si trei parati intr-n proces de anulare act. Doi parati au mintit la toate raspunsurile din interogator. Pot dovedi acest lucru cu dovezi scrise. Ma poate ajuta acest lucru in proces, eu fiind reclamantul? Minciuna la interogator se pedepseste de lege?
Cel mai recent răspuns: getuta , utilizator 08:54, 11 Decembrie 2008
Este vorba despre infracţiunea de mărturie mincinoasă, prevăzută de art.260 Cod penal.

Liviu S.Bordaş

Scuze, abia acuma am observat că este vorba despre interogatorul pîrîţilor, şi nu despre depoziţiile martorilor. Art.260 Cod penal se referă la martori, experţi, interpreţi.

Ce face neatenţia. :)
Ultima modificare: Miercuri, 10 Decembrie 2008
themis, utilizator
Ar putea fi incidente disp. art.292 C.pen., referitor la falsul in declaratii.
"Declararea necorespunzatoare adevarului, facuta unui organ sau institutii de stat ori unei alte unitati dintre cele la care se refera art.145, in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste pentru producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda."
Acum depinde si de scopul urmarit de dvs.
Consider ca o eventuala plangere penala formulata in acest sens, ar putea suspenda procesul civil prezent in care va aflati cu paratii, sanctiunea ar fi pentru acestia, probabil, amenda penala dar ar fi inlaturate raspunsurile acestora la interogatoriu ca fiind false.
Insa daca in procesul civil dovediti cu probe ca paratii nu au spus adevarul, veti avea castig de cauza.
Mi se pare mai eficient ( si ca timp si material- onororarii si taxe) sa va folositi in procesul civil de probele pe care le aveti ca sa dovediti ca paratii nu spun adevarul si sa castigati procesul...
Am facut eu pe 292 acum vreo 3 ani... :D Judecatoria Campina mi-a spus ca declaratiile mincinoase facute la interogatoriu in fata unei instante nu au fost facute cu scopul de a produce efecte juridice! :happy:
Judecatoria Ploiesti mi-a spus ca declaratiile facute in cursul unui proces nu sunt declaratii in sensul 292 CP si ca nici partea si nici aparatorul sau nu pot raspunde pentru asta. :P
Adica aceeasi Marie cu alta palarie... exprimata mai tehnic juridic.

Tare as fi curioasa daca stie cineva vreo solutie contrara...
Este vorba despre camatarie, paratii ( 2 camatari ) au mintit cand au spus ca nu au dat anunt in ziar ca ofera imprumuturi in Euro cu garantii imobiliare. Am ziarul.
Nu am inteles de ce ati facut specificatia asta... si apoi, ziarul probeaza cine a dat anuntul? Ma cam indoiesc...
Cereti de la ziar dovada, aia nu e dovada... Ca poate opera vreo prezumtie, poate, dar e usor rasturnata...
Faceti demersuri si obtineti dovezile...
In rest, ce anume urmariti dv., sa castigati dosarul sau doriti si sa le-o platiti?

Alte discuții în legătură

Se poate redeschide un dosar penal inchis? Vasile75 Vasile75 In August 2009 am depus o Plangere Penana impotriva cuiva pentru Marturie Mincinoasa si Fals in declaratii pt ca respectiva persoana a deschis la Judecatorie ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa! camelia21 camelia21 Buna ziua!Ma aflu intr un litigiu de munca cu fostul angajator,ma acuza pt niste fapte la care eu nu am participat si vreau sa il acuz de marturie ... (vezi toată discuția)
Fals in declaratii socrate111 socrate111 Buna seara .Imi puteti spune daca reclamantii care prin actiunea inaintata Instantei declara o serie de neadevaruri pot fi atrasi in raspundere penala in ... (vezi toată discuția)