avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... perioada de proba in caz de sarcina
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

perioada de proba in caz de sarcina

Buna, va rog sa ma ajutati:
cum poate fi protejata o gravida in perioada de proba a unui CIM incheiat pe perioada nedeterminata, in situatia in care angajatorul pe parcursul acestei perioade afla despre starea de sarcina a femeii, avand in vedere art. 31. alin. (3) din CM: "Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia."
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:18, 8 Mai 2012
Potrivit art. 60 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.
Salariata gravida poate fi concediata numai pentru motice ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Insa este de discutat situatia in care angajatorul decide incetarea c.i.m. , in baza art.31 alin.3 C.mun..
Salariata poate sesiza instanţa de judecată dacă apreciază că încetarea contractului s-a realizat cu încălcarea legii.
Multumesc de promptitudine.
femeia insarcinata are obligatia legala de a-si anunta starea pana la o varsta anume a sarcinii? Sau ar fi mai bine sa astepte expirarea termenului de proba, anuntandu-si starea abia la 21 de saptamani de sarcina?
Eu sunt de parere sa anunte imediat , astfel incat sa devina incidente dispozitiile art. 60 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, citat mai sus.
CIM ul pe perioada nedeterminata cu perioada de proba inca nu a inceput, urmeaza a se incheia, la o data cand femeia va avea o varsta a sarcinii de peste 6 saptamani. Credeti ca mai are vreo sansa in acesta perioada de proba?
Femeia a aflat despre starea ei dupa acceptarea unei noi oferte de munca, in cadrul perioadei de preaviz in urma demisiei acesteia la actualul angajator.
Aveti vreun sfat?
Are o sansa daca anunta angajatorul cu privire la starea ei de graviditate .. cu toate ca, intr-o Decizie din 2009, Curtea Constitutionala a motivat ca reglementarea legala se aplica, fara discriminare, tuturor salariatilor aflati in situatia prevazuta de textul legal.(era vorba despre fostul art.31 alin. (4.1) din Legea nr. 53/2003 ).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in urma cu ceva timp am fost angajata la o firma , ... dinuc1654@gmail.com dinuc1654@gmail.com Buna ziua, in urma cu ceva timp am fost angajata la o firma , am demisionat iar dupa cateva luni am revenit la aceeasi firma dar eram gravida , ei au acceptat ... (vezi toată discuția)
Concediata si insarcinata Serban M Serban M Buna ziua, ce se poate face in contextul in care, din pauza pandemiei de Covid 19 societatea la care lucrez m-a informat ca sunt concediata conform art 65, 66 ... (vezi toată discuția)
Concediere gravide AnaEva AnaEva Buna ziua, O prietena a aflat de cyrand ca este insarcinata, insa s-a angajat de curand, deci e in acele primele 3 luni in care orice angajat poate fi ... (vezi toată discuția)