Buna seara!
Va prezint in cele ce urmeaza situatia mea:
-fiul meu, salariat in cadrul ONU a activat in Olanda, tara in care a achizitionat in 2009 un autoturism pe care l-a folosit acolo avand la inmatriculare statut de persoana privilegiata, platind pe perioada sederii in Olanda taxe statului olandez;
-in august 2011, a plecat in SUA, avand acelasi statut de salariat ONU, masina fiind adusa in tara si radiata ulterior din Olanda ( 22 dec. 2011);
-avand statut de persoana privilegiata, vama olandeza a trimis o scrisoare explicativa pentru faptul ca documentele originale sunt proprietatea statului olandez trimitand copii ale acestora autentificate;
-in prezent masina este trecuta in proprietatea mea, prin contract de vanzare-cumparare, eu incepand demersurile pentru prima inmatriculare in Romania;
-am reusit sa obtin pe baza unei declaratii pe propria raspundere ca nu detin documentele originale ale autoturismului in cauza , si a verificarii efectuate la RAR, cartea de identitate si certificatul de autenticitate;
-am intentionat sa-l declar la organul fiscal local si mi s-a solicitat contractul de vanzare-cumparare incheiat de fiul meu cu vanzatorul olandez, document pe care eu nu-l detin, in vederea impunerii de la data cumpararii, avand in vedere ca domiciliul stabil al fiului meu este in aceesi localitate cu domiciliul meu.
In aceste conditii va rog sa ma lamuriti daca functionara de la primarie are dreptul de a-mi refuza luarea in evidenta a automobilului in cauza, avand in vedere ca exista un termen de 30 de zile de la cumparare in care trebuie sa declari bunul dobandit, punand astfel de conditii. Ce ma sfatuiti sa fac in continuare?
Va multumesc!
Va sfatuiesc sa faceti copii dupa toate actele , sa completati declaratia de impunere ,sa le puneti in plic si sa le transmiteti prin posta pe adresa organului fiscal, cu confirmare de primire( dovada ca ati depus declaratia si actele pe care le aveti in termenul legal).
Dar va mai sfatuiesc sa va inscrieti in audienta la seful directiei fiscale din cadrul primariei , sa va prezentati cu toate actele pe care le detineti (radiere din Olanda, scrisoarea explicativa si copiile actelor transmise de autoritatea olandeza, contractul de vanzare cumparare, certificatul si cartea de identitate a masinii ) si sa-i explicati situatia. Eu sper sa inteleaga. Si daca intelege si dispune luarea in evidenta mai depuneti odata actele si declaratiachiar daca le-ati transmis prin posta..
In general actele necesare declararii unui auto cumparat din strainatate sunt :
Declaratia tip
Contractul de vanzare-cumparare tradus in limba romana - traducere legalizata-
Carte de identitate a mijlocului de transport -cartea emisa de RAR-
Fisa de inmatriculare
Buletin/Carte de identitate a cumparatorului
Inmatriculare auto
Imparatu
Buna seara!Detin un autoturism proprietate personala in italia,cu toate actele in regula!cum munca nu imi permite sa stau mult timp in tara as dori sa stiu cum ... (vezi toată discuția)