avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... microintreprindere
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

microintreprindere

buna ziua,
o microintreprindere infiintata in 17 noiembrie 2011, care nu a angajat nici un salariat pana la momentul de fata, tinand cont de prevederile art.112.1, lit.b si ale art.112.2 alin.4 si 5 isi mai pastreaza pe acest an statutul?? practic pana la data de 17.01.2012 ar fi trebuit sa aiba min.1 salariat....in art.112.2, alin.5 ar aplica doar acest an sistemul de impunere cu 3%, urmand ca de la anul sa fie platitoare d e imp.pe profit...
Cel mai recent răspuns: alinadrg81 , utilizator 14:47, 8 Mai 2012
Una dintre conditii pentru a beneficia de regimul de impozitare ca microintreprindere este sa aiba angajati in termen de cel mult 60 zile de la data infiintarii - art. 112 indice 2 alin. 4 Cod fiscal. Neindeplinirea conditiilor legale duce la pierderea sistemului de impozitare in regim de microintreprindere.
va multumesc...si eu initial am ajuns la aceeasi concluzie, insa citind codul fiscal m-a "nelamurit"..practic cert.emis de ONRC pe 17.11.2011 pana pe 16.01.2012 trebuia sa angajeze...iar la art.112.2, alin.5 precizeaza urmatoarele :''Microîntreprinderile nu mai aplică acest sistem de impunere începând cu anul fiscal următor anului în care nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile prevăzute la art. 112^1." ....firma nu mai indeplineste conditia de afi angajat de la data de 17.01.2012...mentine in 2012 statutul si de abia in 2013 nu mai aplica sistemul....asa am inteles...sau este gresit??
Tocmai indeplinirea conditiilor prevazute de art. 112 indice 1 Cod fiscal v-ar fi creat statutul de microintreprindere, insa societatea nu a avut niciodata acest statut, chiar daca a optat la infiintare, pentru ca nu a indeplinit conditiile in acest sens.
In varianta spusa de dvs. societatea trebuia sa fi dobandit, sa fi detinut calitatea de micro ca ulterior pe parcursul anului sa o piarda prin neindeplinirea conditiilor legale.
Daca cititi cu atentie textul enuntat de dvs. - art. 112 indice 2 alin. 5 "... in care nu mai indeplinesc una din conditiile ....". Esenta este "nu mai indeplinesc", adica au indeplinit candva, iar in prezent nu mai indeplinesc, ori societatea in cauza nu a indeplinit niciodata.
da, intr-adevar nuanta expusa "sta in picioare"...va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare microintreprindere ndb ndb Buna dimineata, Va rog sa ma ajutati cu detalii referitoare la urmatoarele aspecte: - care sunt etapele/procedura de infiintare a unei micointreprinderi, ... (vezi toată discuția)
Microintreprindere cu activitate de intermediere bancara vasilicapop vasilicapop Buna ziua. Activitatea de intermedire bancara, cod caen 6612 , se incadreaza la impozit pe venit(microintreprindere) sau impozit pe profit? Societatea este o ... (vezi toată discuția)
Informatii infiintare firma marymiru marymiru Buna ziua, As dori sa infiintez o societate platitoare de TVA. Sunt obligata sa trec la cei 3% din impozit sau pot opta pentru 16% pentru profit? Tin sa ... (vezi toată discuția)