avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Reintoarcere din CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Reintoarcere din CCC

Buna ziua,

Sunt inca in concediul de crestere si ingrijire copil pana la varsta de 2 ani (legea veche) si mi s-a adus la cunostinta din surse sigure ca la intoarcere nu voi mai ocupa in cadrul firmei postul dupa care am plecat in CIC. Motivul sustinut este desfiintarea postului din motive economice. Nedumerirea mea consta in faptul ca numai postul meu se desfiinteaza nu si cel al colegului meu, incadrat pe aceeasi functie ca si mine si care are automat aceleasi responsabilitati in fisa postului. Am inteles ca mi se va oferi la alegere un alt post, ce presupune o functie noua si automat o perioada de proba, fapt ce inlesneste concedierea mea printr-o simpla notificare. Cred ca intelegeti neincrederea mea referitor la acest aspect avand in vedere contextul prezentat mai sus. Suspectez ca se doreste concedierea mea prin "trucuri" legislative si am nevoie de un sfat abilitat. Desfiintarea postului nu presupune si desfiintarea posturilor identice din cadrul unei firme? Va multumesc anticipat si astept cu nerabdare sfatul dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: elenasalo , utilizator 17:57, 8 Mai 2012
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de a implini copilul 2 ani faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. Desfiintarea postului dvs. nu inseamna neaparat desfiintarea tuturor posturilor similare.

5. - Angajatorul va poate oferi si un alt post dar nu sunteti obligata sa-l acceptati daca nu va convine.
- In ceast caz va trebui sa va concedieze asa cum am spus la pct.3.

6. Pentru orice neclaritate privind concedierea va adresati cu o sesizare la ITM.
Multumesc foarte mult pentru promptitudine!
O zi buna in continuare!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere dupa revenire din cic tbia tbia Buna, doresc sa stiu daca pot fi concediata la revenirea din CIC, daca locul de meu de munca a fost desfiintat? (vezi toată discuția)
Revenire la munca din cic cristinablazs cristinablazs Buna ziua,in data de 07.12.2012 ar trebui sa revin la munca dupa 2 ani de concediu de maternitate.Am lucrat ca si agent de vanzari in comert si postul ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa cic raisa0910 raisa0910 buna seara se poate intra in somaj dupa terminarea concediului de crestere a copilului? multumesc (vezi toată discuția)