avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Credit prima casa inainte de divort, fara ca sotia sa ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Credit prima casa inainte de divort, fara ca sotia sa fie codebitor

Buna ziua,
Tocmai am depus cu sotia actele de divort, prin acordul partilor, urmand sa revenim in 30 zile pentru decizia finala. impartirea bunurilor dobandite in timpul casatoriei s-a facut pe cale amiabila. Insa in acest timp, pana la obtinerea hotararii de divort, pentru a-mi putea cumpara o garsoniera prin programul prima casa, am nevoie de actele de divort si intrucat sunt presat de timp, ce alta cale legala exista pentru a incheia contractul de credit doar pe numele meu, fara a mai fii implicata sotia? Exista vreo conventie prin care sotia sa semneze ca nu are nici o pretentie de ordin material asupra bunurilor dobandite din acest moment?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mihail nelu Ciobanu , Avocat 11:26, 11 Mai 2012
Trebuie sa solicitati bancii sa va fie mentionat in contractul de credit faptul ca sunteti singurul debitor si ca urmeaza sa achizitionati un bun propriu, urmand sa atasati actele privind solutionarea divortului.
Sotia poate sa dea o declaratie notariala fie la acest moment, fie la momentul perfectarii contractului de vanzare-cumparare, in sensul ca nu are nici o pretentie asupra bunului dobandit.
Cam ce valoare are o astfel de declaratie cata vreme legea spune clar ca este bun comun?

Domnule, este imperios necesar sa semnati contractul de vanzare-cumparare dupa ramanerea irevocabila a hotararii prin care se pronunta divortul. Altfel, bunul este comun.
Prezumtia de comunitate a bunurilor poate fi rasturnata!

Oricum, actul si dobandirea bunului este intervenita dupa momentul conventiei sotilor privind bunurile dobandite in timpul casatoriei, data la care regimul matrimonial a incetat.
Nu avem o prezumtie aici ci o dispozitie legala imperativa, bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune. Potrivit art.30 C.fam., bunurile dobândite în timpul căsătoriei, de oricare dintre soţi, sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune ale soţilor. Orice convenţie contrară este nulă.


Conventia de partaj a avut ca obiect bunurile ce se aflau in patrimoniul sotilor la momentul semnarii conventiei, nu si acest bun viitor.

Devine treaba ca nu e chiar asa simpla cestiunea.
Musai sa fie divortul pronuntat, sau o conventie de schimbare a regimului matrimonial, in cel al comunitatii conventionale si mentionarea epresa ca bunul imobil respectiv este bun propriu al dlui apelant.

parerea mea,
Ultima modificare: Marți, 8 Mai 2012
ContSters214341, utilizator
Multumesc pentru raspunsuri, voi incerca sa inchei la notar aceasta conventie, urmand ca peste cele 30 zile sa obtin si hotararea de divort.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! urmeaza sa ma casatoresc si eu detin un apartament ... CrissB22 CrissB22 Buna ziua! Urmeaza sa ma casatoresc si eu detin un apartament cumparat inainte de casatorie, dar in care am locuit impreuna cu viitorul meu sot de aprox 5 ani. ... (vezi toată discuția)
Buna! eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. ... Timea.Melinda Timea.Melinda Buna! Eu si cu partenerul meu urmeaza sa ne casatorim anul acesta. El vrea sa facem un contract prenuptial pentru ca are un apartament pe numele lui si in caz ... (vezi toată discuția)