avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua! Urmeaza sa ma casatoresc si eu detin un ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua! Urmeaza sa ma casatoresc si eu detin un apartament ...

Buna ziua! Urmeaza sa ma casatoresc si eu detin un apartament cumparat inainte de casatorie, dar in care am locuit impreuna cu viitorul meu sot de aprox 5 ani. Exista vreo posibilitate ca in cazul unui divort el sa sa poata avea pretentii la o parte din acest apartament? Am inteles ca se pot incheia niste conventii matrimoniale. Acestea trebuie incheiate neaparat sau doar daca nu se doreste ca dupa casatorie impartirea bunurilor sa fie 50/50? Multumesc
Buna ziua,
Orice bun cumparat inainte de casatorie ramane bun propriu.
Doamnul poate cere, cel mult, plata unei parti din imbunatatile aduse apartamentului in timpul casatoriei sau cat ati locuit impreuna acolo.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iunie 2022
Ionut.ion, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua!

In situatia in care doriti ca bunurile dobandite in timpul casatoriei sa nu fie comune, puteti incheia o conventie matrimoniala distincta, de separatie a bunurilor. prin care bunurile achizitionate sa fie bunuri proprii.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua!
Daca bunul ( apartamentul) este dobândit înainte de căsătorie, acesta este bunul dvs. propriu! Daca s-a luat cu credit sau/și s-au mai făcut niște îmbunătățiri în acel apartament, soțul, la un eventual divorț are decât un drept de creanță asupra sumelor de bani investite/ plătite de el legat de apartamentul respectiv! Daca poate face proba in acest sens!
Daca vă temeți de viitor, nu știți cum pot evolua lucrurile în viitoarea dvs. căsătorie, puteți face o convenție de separare de bunuri, adică bunurile luate de dvs. să rămână ale dvs., nemaitrebuind sa le împărțiți la un eventual divorț și partaj!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
De menționat ar fi ca puteți încheia convenția matrimoniala de separație de bunuri fie înaintea căsătoriei (urmând ca efectele sa se producă după data căsătoriei), fie în timpul căsătoriei, după trecerea a cel puțin 1 an.
Multumesc frumos! Apartamentul nu este luat cu credit, a fost cumparat si renovat de parintii mei, dar pe numele meu. Viitorul sot a platit jumatate din cheltuielile lunare ale casei: intretinere, factura de gaze, electricitate, altceva nu. Presupun ca nu poate emite pretentii datorita acestor plati pe care le ar fi efectuat si daca locuiam intr un apartament inchiriat de la o persoana straina. As mai fi avut o intrebare legata de conturi, eu am niste conturi de economii, exista posibilitatea sa devina comune dupa casatorie?

Alte discuții în legătură

Buna ziua! sunt casatorita si sotul meu vrea sa achizitioneze ... burduhos burduhos Buna ziua! Sunt casatorita si sotul meu vrea sa achizitioneze un apartament pe numele lui si vrea sa mergem la notar sa facem o procura /declaratie prin ... (vezi toată discuția)
Diferențe între regimurile matrimoniale ContSters219511 ContSters219511 Care este dferenta cele 3 variante ale regimului matimonial dupa noul cod civil de la 01 oct 20111? - regimul in comunutate de bunuri - regimul in ... (vezi toată discuția)
Separatia de bunuri in timpul casatoriei - mostenitori Crina.Crina Crina.Crina Bună ziua. Am citit mai multe răspunsuri legate de acest subiect, dar tot nu m-am lămurit deplin. Eu și soțul deținem acum la comun un apartament. El are ... (vezi toată discuția)