Buna ziua!
Sunt casatorita si sotul meu vrea sa achizitioneze un apartament pe numele lui si vrea sa mergem la notar sa facem o procura /declaratie prin care eu sa renunt la dreptul de a avea cota parte de la acest apartament in caz de divort. Imi puteti spune va rog daca se poate si ce implica pe viitor ? sau ce tb sa contina procura/declaratia in asa fel incat sa nu ma afecteze cu privire la dreptul pe care il am cu privire la apartamentul in care locuim si care a afost achizitionat inaintea casatoriei de catre amandoi , detinem fiecare 50 - 50 din acest apartament.
Bunurile dobandite de soti, sunt , in genere, comune.
Asadar, in lipsa conventiei de separatie de bunuri, bunul dobandit prin vanzare va fi comun.
Daca, insa,bunul este dobandit prin donatie, acesta va fi propriu al sotului.
Daca veti opta pentru a incheia o conventia matrimoniala, de separatie de bunuri, efectele juridice vor fi urmatoarele :
-fiecare va dobandi in nume propriu bunuri.
- sotii pot dobandi si bunuri proprietate comuna pe cote-parti, cota-parte din dreptul de proprietate fiind determinata.
-datoriile contactate pot fi comune sau proprii, dupa caz.
Dispozițiile legale în materie sunt cele reprezentate de art. 360 – art. 365 din Codul Civil.
Pentru a putea beneficia de separația bunurilor, este necesar, în principiu, ca soții să încheie o convenție matrimonială.
(ori sa fie sesizata instanta de judecata, daca sunt puse in pericol interesele patrimoniale ale familiei.