avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... neplata pensie alimentara/ ulterior plata ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

neplata pensie alimentara/ ulterior plata necorespunzatoare -pls help!

buna,
pana anul trecut fostul sot a fost salariat min. interne de unde am primit cu regularitate pensia alimentara( pensie alimentara in cuantum de 25% din venit ,stabilita in baza unei hotarari judecatoresti) . Anul acesta nemaiprimind pensia alimentara ,am aflat de la fostul loc de munca ca s-a pensionat . Dupa 4 luni am depus plangere penala la politie . Dupa aproape o luna de la depunerea acesteia, am primit prim posta de la fostul sot un mandat postal cu mentiunea ca reprezinta pensia pe lunile in care nu a platit, cu o suma de mult mai mica decat cea platita anterior lunar (nu pot sa cred ca pensia unui fost militar nu depaseste 100 EUR)
- Cum trebuie sa procedez in continuare? Plangerea penala isi urmeaza cursul? Politia ii poate cere dovada privind faptul ca a achitat 25% din venituri?
- pensia alimentara se plateste pana la implinirea varstei de 18 ani ( in sentinta scrie pana la majorat) sau in cazul in care copilul este inca liceean - pana la terminarea clasei XII a?

multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Eladaela , utilizator 17:16, 9 Mai 2012
Trebuie sa dovediti reaua sa credinta in neplata pensiei alimentare. Daca reusiti sa dovediti ca pensia sa, este mai mare de 100 de euro, actionatil in justitiei prin cerere de majorare a pensiei alimentare + plata restantelor.
Pensia alimentara se plateste pana la data cand copilul aflat in intretinere isi poate asigura traiul singur. Respectiv 18 ani, ori dupa aceasta varsta in cazul in care acesta isi continua studiile sau ca in cazul dvs este inca la liceu.
Trebuie mentionet ca plata partiala echivaleaza cu neplata.In masura in care pensia e mai mica decat salariul, fostul sot trebuia sa ceara instantei diminuarea pensiei, nu sa o reduca el, dupa bunul plac.El are in continuare obligatia sa plateasca la nivelul stabilit de instanta.Plangerea isi urmeaza cursul, dar mai mergeti pe la politie si parchet si vedeti in ce stadiu sunt lucrarile.
multumesc pentru raspuns, dar eu am deja o sentinta judecatoreasca in care este precizat cuantumul pensiei alimetare - 25% din venituri. Atat timp cat a fot salariat nu a fost nici o problema deoarece pensia mi-a fost trimisa de angajator si calculata corespunzator. Acum insa fostul sot trimite suma pe care o doreste nerespectand procentul din sentinta.
Solicitati fostului angajator trimiterea actelor de infiintare a popririi la Casa de Pensii. De fapt, angajatorul era obligat sa o faca.
Pensia de intretinere este stabilita in raport de venitul net obtinut, dintr-un venit ce prezinta caracter de continuitate, este drept fundamental al copilului.

In cazul in care tatal, cu rea credinta,eludeaza obligatia legala ce ii incumba, timp de cel putin doua luni, acesta savarseste infractiunea omisiva de abandon de familie, incriminata de art . 305 din Codul penal.

Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila a partii vatamata, impacarea partilor reprezentand un caz prin care este inlaturata raspunderea penala.

Retragerea plangerii penale prealabila, respectiv impacarea partilor sunt incidente pana la ramanerea definitiva a hotarii judecoresti fiind totale, definitive si neconditionate.

De vreme ce a fost exprimata manifestarea de vointa in acest sens, nu mai poate exista o noua pozitie procesuala.

Odata ce este depus un asemenea act de sesizare, cel al plangerii penale prealabile , agentii de politie procedeaza la verificarea inscrisurilor care atesta veniturile permanente , aspectul relevandu-se pozitia subiectiva cu privire la forma de vinovatie a faptuitorului.

Plata partiala reprezinta una dintre modalitatile predilecte prin care nu este indeplinita in mod corespunzator obligatia legala de intretinere.

Daca aceasta obligatie este , totusi, implinita, instanta de judecata va individualiza pedeapsa inchisorii prin suspendarea conditionata a executarii acesteia, legiutorul prevazand in mod expres acest caz special.



Hotararea in materie de pensie de intretinere este executorie de drept.

Asadar, se poate proceda si la executarea silita, poprind veniturile obtinute de catre tatal copilului.

Totodata, daca veniturile obtinute de acesta s-au marit , va puteti adresa judecatoriei in a carei raza teritoriala domiciliati, in calitate de reclamant , pentru a fi majorat cuantumul acesteia.




Succes.




Alte discuții în legătură

Major, dar licean - dreptul la pensie de intretinere soaresimo soaresimo Buna ziua, Ma intereseaza daca un copil, la maturitate, 18 ani, care inca este la liceu (a implinit 18 ani in timpul clasei a 12-a) mai are dreptul sa ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara dupa 18 ani cinevaoricine cinevaoricine Buna ziua! Am doua intrebari: După ce minorul a implinit 18 ani si isi continua studiile tatal este obligat sa-i plateasca pensie alimentara chiar daca nu ... (vezi toată discuția)
Pensia de intretinere neplatita budiulmariabeatrice budiulmariabeatrice Buna seara ! Dupa divortul de acum 10 ani cei doi copii ai nostri ,acum minorul in varsta de 17 ani respectiv studentul de 20 ani , au ramas in custodia ... (vezi toată discuția)