avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Majorarea perioadei de suspendare a permisului
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Majorarea perioadei de suspendare a permisului


Buna ziua
Am si eu o întrebare si nu am găsit răspunsul nicăieri , dacă poate cineva sa mă ajute , ii multumesc din suflet.
Mi-a fost reținut permisul de conducere pe o perioada de 90 de zile pentru viteza , am facut contestatie si am recuperat permisul a doua zi pt ca eram cu familia si bagajele in mașina , mergeam in concediu in afara țării iar dovada am înțeles ca nu este valabilă . Nu m-am prezentat la proces, am pierdut procesul si am primit o dispoziție de la serviciul rutier , prin care sunt anunțat ca am pierdut procesul iar perioada de suspendare a crescut cu încă o luna , adică 120 de zile si ca trebuie sa predau permisul . Am predat permisul si am dat si examenul pt redobandire pe care l-am luat . Si acum întrebarea : dacă fac cerere de reducere a perioadei de suspendare, se aproba ? In cazul in care eu am facut contestatie si am pierdut, si mi-a fost prelungita perioada de suspendare.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 18:07, 11 Mai 2012
Chiar daca nu este unul favorabil acesta este raspunsul pe care il cautati:
Art. 221 din HG 1391/2006
(1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin 1 an înainte de săvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicită reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementară nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducătorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă :
a) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;

b) a cumulat, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice au stabilit că a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenţa alcoolului;
d) sancţiunea contravenţională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune.
:(( Multumesc pentru răspuns , intadevar nu imi este favorabil , dar majorarea este legală? , asa zice legea ? dacă pierd procesul sa se mărească suspendarea cu 30 de zile ?
ART. 118 OUG 195/2002
(1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
#M12
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti.
#M5
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin. (1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.
#M12
(3^1) Hotărârea judecătorească prin care judecătoria soluţionează plângerea este definitivă şi irevocabilă.
(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
#M5
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.


Dvstra nu ati respectat predarea permisului de conducere in termenul de 15 zile de la data pronuntarii hotararii judecatoresti,hotarare care nu se comunica si pe care trebuia sa o urmariti.
Multumesc mult .
hotararile definitive si irevocabile in astfel de procese, contestarea pv de contraventie, se dau in prima instanta si nu se mai comunica partilor de prin 2010. astfel nu mai poti face recurs impotriva hotararii judecatoresti si exista posibilitatea ca petentul daca nu urmareste cursul procesului sa ajunga in situatia dvs. . pe scurt, necomunicandu-se hotararea nu ai de unde sa cunosti data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti ptr a putea depune permisul de conducere in termenul de 15 zile. marirea perioadei de suspendare cu o luna s-a datorat nedepunerii in termenul prevazut de lege a permisului de conducere si nu din cauza pierderii procesului.

Alte discuții în legătură

Permis de conducere suspendat alin91 alin91 Buna Seara. Va adresez si dumneavoastra o problema la care nu am raspuns clar. Anul trecut in septembrie mi a fost suspendat permisul de conducere pt ... (vezi toată discuția)
Mai pot ataca cu recurs hotararea prin care a fost respinsa plangerea? kosmin_2010 kosmin_2010 Un Proces Verbal intocmit de IPJ [Editat] pentru viteza, Eu sincer nu aveam viteza aia, aveam cam cu 10-15 km mai putin care imi salveaza permisul . Instanta ... (vezi toată discuția)
Ce se mai poate face daca o plangere a fost respinsa prin sentinta definitiva si irevocabila? catalin2832 catalin2832 V-as ruga sa ma ajutati in rezolvarea unei probleme destul de delicate. Intr-o seara am fost oprit de un echipaj de politie care mi-a spus ca nu as fi ... (vezi toată discuția)