Buna.Pe 29 iunie ar trebui sa ma prezint la locul de munca deoarece atunci implineste copilasul meu 2 ani si angajatorul mi-a dat deja teribila veste ca nu isi mai permite inca un salariat si ca peste 20 de zile ,incepand de la data de 29.06.2012 , voi intra in somaj.(tin sa mentionez ca am lucrat vreo 5 ani la aceasta firma ,dar pe cartea de munca am trecuti mai putin de 2 ani ) Intrebarile mele catre voi sunt daca asa se procedeaza.....sau nu stiu ......cateva sfaturi legale pt a nu fi in dezavantaj sau a fi pacalita. Va multumesc anticipat !!!!
La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
Asta e texul de lege.In realitate, angajatorul va poate concedia legal, prin desfiintarea locului de munca, lucru pe care vi l-a si comunicat.Corect din partea lui. Cele 20 de zile reprezinta preavizul in cazul concedierii. Iarasi corect. Nu sunteti nici in dezavantaj nici nu sunteti pacalita.Pur si simplu asta e economia tarii noastre, cu locuri de munca care se desfiinteaza tot timpul, asta e respectul pentru femeia care naste, asa e protejata maternitatea..Daca va ajuta cu ceva, puteti plange pe umarul meu...:(
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.
2. Inainte de a implini copilul 2 ani faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.