avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa CCC

Buna.Pe 29 iunie ar trebui sa ma prezint la locul de munca deoarece atunci implineste copilasul meu 2 ani si angajatorul mi-a dat deja teribila veste ca nu isi mai permite inca un salariat si ca peste 20 de zile ,incepand de la data de 29.06.2012 , voi intra in somaj.(tin sa mentionez ca am lucrat vreo 5 ani la aceasta firma ,dar pe cartea de munca am trecuti mai putin de 2 ani ) Intrebarile mele catre voi sunt daca asa se procedeaza.....sau nu stiu ......cateva sfaturi legale pt a nu fi in dezavantaj sau a fi pacalita. Va multumesc anticipat !!!!
Ultima modificare: Marți, 8 Mai 2012
poeana, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:07, 8 Mai 2012
art.10 alin.7 din Legea nr.202/2002.

La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

Asta e texul de lege.In realitate, angajatorul va poate concedia legal, prin desfiintarea locului de munca, lucru pe care vi l-a si comunicat.Corect din partea lui. Cele 20 de zile reprezinta preavizul in cazul concedierii. Iarasi corect. Nu sunteti nici in dezavantaj nici nu sunteti pacalita.Pur si simplu asta e economia tarii noastre, cu locuri de munca care se desfiinteaza tot timpul, asta e respectul pentru femeia care naste, asa e protejata maternitatea..Daca va ajuta cu ceva, puteti plange pe umarul meu...:(

1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de a implini copilul 2 ani faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenirea din concediu de maternitate mariana iacoboae mariana iacoboae Buna ziua! Sunt in concediu de maternitate de 3 ani si urmeaza sa reincep serviciul peste 6 luni. As vrea sa ma informez daca angajatorul poate sa ma dea ... (vezi toată discuția)
Revenire la munca din cic cristinablazs cristinablazs Buna ziua,in data de 07.12.2012 ar trebui sa revin la munca dupa 2 ani de concediu de maternitate.Am lucrat ca si agent de vanzari in comert si postul ... (vezi toată discuția)
Concediul de crestere a copilului bebelus02 bebelus02 buna ziua! M-ar interesa si pe mine ce forme legale se aplica in cazul in care angajatorul nu vrea sa te mai primeasca inapoi la munca dupa cei 2 ani de ... (vezi toată discuția)