avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... dauna totala si despagubirea la asigurarile de tip RCA
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

dauna totala si despagubirea la asigurarile de tip RCA

Salut, as avea nevoie de cateva informatii sau daca poate cineva sa-mi spuna ce trebuie sa fac in cazul in care in urma unui accident de circulatie autovehiculul avariat (al meu) a fost declarat de catre firma asiguratoare ca dauna totala iar polita RCA ofera o suma mult dar mult prea mica ca despagubire.
Vreau sa incep actionarea in judecata a celui vinovat, pentru ca suma primita ca despagubire de la firma asiguratoare nu este nici jumatate din suma estimata de service-ul la care am dus masina.
Nu am semnat inca nimic, cum ca as fi de acord cu despagubirea oferita de asigurari pt ca in acel proces scria ca sunt de acord cu suma stabilita de ei si prin urmare renunt la orice pretentie fata de firma asiguratoare si fata de cel vinovat...
Cineva mi-a spus ca in instanta as putea cere ca vinovatul sa-mi aduca bunul in starea in care a fost..adevarul este ca nici nu doresc altceva decat ca masina mea sa fie reparata..ca acum cu noua taxa de mediu..nu prea ma tine sa-mi cumpar alta masinutza...
Merci
Cel mai recent răspuns: Emelly , utilizator 08:13, 12 Decembrie 2008
Daca masina are o anume vechime si cei de la asigurari au efectuat un calcul care nu va multumeste ( cu siguranta v-au trecut la "stare satisfacatoare" - adica v-au acordat cea mai mica valoare!) aveti doua variante:
1. sa acceptati suma acordata de ei, cu precizarea facuta in scris de dvs. pe cererea de despagubire ca va rezervati dreptul sa il actionati in judecata pe asiguratul lor pentru diferenta si atunci va veti judeca doar cu acesta din urma; insa, atentie, trebuie sa fiti convins ca despagubirea a fost calculata corect;
2. sa formulati o invitatie la conciliere, potrivit art.720-1 cod pr. civila pentru ambele parti si , dupa implinirea termenelor prevazute de lege, sa ii actionati in judecata. Daca ati efectuat reparatia pe banii dvs. veti depune actele doveditoare din service si veti solicita instantei sa puna in vedere societatii de asigurare sa depuna copii dupa documentatia intocmita pentru masina dvs. ( proces-verbal de constatare, poze, calculatie). Daca nu ati facut reparatia si cuantumul pe care il cereti se bazeaza doar pe un deviz estimativ al service-ului, va trebui sa solicitati o expertiza tehnica auto care sa stabileasca cuantumul pagubei si suma necesara repararii vehiculului.

Nu uitati sa solicitati inafara cuantumului despagubirii si penalizarile de 0,1% pe zi intariziere prevazute in legislatia asigurarilor, pentru a putea sa va recuperati paguba. Un astfel de proces implica cheltuieli cu taxa de timbru, expertize si eventual un avocat, astfel incat, la final, sa puteti sa va recuperati paguba acutalizata.
Dauna totala inseamna ca valoarea reparatiei este mai mare decat valoarea autoturismului la respectiva data. Nu mi se pare corect ca pagubitul sa primeasca o despagubire mai mare decat valoarea autoturismului. Cu alte cuvinte, cu banii primiti pe despagubire (in cazul in care pagubitului i se plateste intreaga valoare a reparatiei) poate sa-si cumpere un autoturism cu o uzura mai mica.
Numai bine va doresc.
ing. Ioan Ciobanu
Multumesc pt informatii, dar vreau sa spun totusi d-nule Ioan ca, 956E adica suma primita ca despagubire de la Asigurari, nu cred ca imi permite sa-mi cumpar alt autoturism fie el cu o vechime de 7 ani ca si in cazul autoturismului meu avariat.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar daune constatare amiabila tiby83 tiby83 Salut, Am cateva nelamuriri in legatura cu dosarul de daune deschis in urma constatului amiabil. Am fost implicat intr-un accident usor soldat doar cu ... (vezi toată discuția)
Despagubiri in caz de dauna totala auto dorinamanci dorinamanci Am fost victima unui accident auto in urma caruia masina mea a suferit daune majore. Societatea de asigurari considera ca se incadreaza la daune totale. Este ... (vezi toată discuția)
De doua ori dauna totala? este posibil? POPESCU NICULAE POPESCU NICULAE Va prezint un caz rar intalnit. Pe data de 15-07-2008 am fost tamponat la o trecere de pietoni ,din spate[central].Deschid dosar de ... (vezi toată discuția)