avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1095 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum se stabileste cota succesorala?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum se stabileste cota succesorala?

Dupa moartea bunicii mele paterne (1971), prin succesiune notariala tatalui meu i s-a acordat ¾ din masa succesorala iar bunicului meu patern cota de ¼.
Dupa moartea tatalui meu (1983), prin succesiune notariala, mie si fratelui meu ne-a fost acordata o cota parte indiviza si individuala de 3/8 (pentru fiecare) iar mamei noastre o parte de 2/8 din bunurile mobile/imobile apartinand acestuia.
Dupa moartea bunicului patern(decedat posterior tatalui-1984 ), prin succesiune notariala ne-a fost acordata, mie si fratelui meu o cota parte indiviza si individuala de ½ pentru toate bunurile mobile/imobile aferente.
Avand in vedere ca nu exista alti mostenitori legali si nici renuntatori , ce cota parte avem eu, fratele meu si mama mea, avand in vedere familia noastra are de recuperat despagubiri privind proprietatile bunicii noastre paterne.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 18:30, 11 Decembrie 2008
În mod firesc, bunurile asupra cărora se reconstituie dreptul de proprietate în temeiul legii se restituie foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora. Bunica fiind decedată, bunurile trebuiau să treacă asupra celor care au moştenit-o (respectiv, soţul ei şi fiul ei), în cotele stabilite prin certificatul de moştenitor. Deoarece şi aceştia sunt decedaţi restituirea se va face moştenitorilor fiecăruia, tot în cotele în care ei i-au moştenit.

Nu văd, prin urmare, altă soluţie decît aceea care rezultă din certificatele de moştenitor pe care le aveţi în succesiunile după cei trei.

multumesc foarte mult pentru raspuns, dar imi doream sa aflu care este cota parte finala si totala pentru fiecare mostenitor in parte (cumulate cotele dupa fiecare succesiune -atat dupa tata cat si dupa bunic patern).
multumesc inca o data, astept raspuns cu interes
Ultima modificare: Vineri, 12 Decembrie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Mama 3/16 din teren (1/4 din cota de 3/4 a soţului ei), sau 6/32

Dumneavoastră, cei doi fraţi, împreună, 9/16 după tată şi 4/16 după bunic (prin reprezentarea tatălui predecedat), în total 13/16, adică 26/32, ceea ce înseamnă 13/32 fiecare.

Sper că n-am dat-o în bară cu ar'metica! =D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moștenire după bunica Isthrt Isthrt Buna ziua. As dori sa imi dați un raspuns, dacă se poate, la următoarea situație : tatăl meu a decedat de doua săptămîni si momentan dezbatem ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! este vorba despre o mostenire: se doreste succesiunea ... stefimit stefimit Buna ziua! Este vorba despre o mostenire: Se doreste succesiunea dupa parintii decedati.Am fost 4 frati 1.Tatal decedat in urma cu 10 ani . Nu s-a efectuat ... (vezi toată discuția)
Testament realizat inainte de 1989 mottudor mottudor Buna ziua, Vreau sa va prezint o situatie, pentru care eu nu am raspuns. Inainte de decesul bunicului (anul 1984), acesta a facut care mine (nepot), un act de ... (vezi toată discuția)