in urma reorganizarii structurii in care lucrez, intr-o prima etapa mi s-a comunicat care va fi functia in care urmeaza sa fiu numita- functie pentru care indeplineam toate conditiile, functie pe care o detinusem si o exercitasem incepand cu anul 2000. In momentul finalizarii procesului de reorganizare, am constatat ca nu am mai primit aceeasi incadrare. Nu mi s-a adus la cunostinta fisa postului, nu mi-am exprimat in scris acordul pentru ocuparea acestei noi functii. Mai mult, atributiunile functiei pe care am fost incadrata pot fi asociate unui post de secretar/referent cu studii medii. Care este calea de urmat in situatia in care angajatorul refuza sa dea o explicatie pertinenta pentru decizia luata, iar comentariile au fost "daca nu iti convine poti sa pleci!"
Anjatorul instiinteaza angajatul in scris cu privire la situatia postului ocupat sau care urmeaza sa il ocupe angajatul.
In cazul in care postul pe care trebuia sa fiti numita nu mai exista in noua grila / organigrama trebuia sa va pastrati actualul post. Daca si acesta urmeaza sa fie desfiintat trebuie sa fiti informata in scris cu 20 de zile lucratoare anterior desfiintarii si trebuie sa primiti o propunere pentru un alt post dispinibil (daca exista) conform pregatirii dvs.
In cazul in care postul propus nu va este convenabil se poate refuza si daca aveti stagiu de cotizare 12 luni din ultimele 24 beneficiati de indemnizatie de somaj.
Sistemul "daca nu iti convine poti sa pleci!" este in afara legii.
Nu puteti fi mutata de pe un post pe un altul fara acceptul dvs, fara o informare prealabila pe care sa semnati ca ati luat la cunostinta si sunteti de acord.
postul pe care trebuia sa fiu incadrata a existat si existat, in cadrul aceleiasi strucuri cu aceleasi atributii sub o alta denumire a compartimentului. este limpede ca tot ceea ce s-a petrecut este ilegal, s-au incalcat atat codull muncii cat si stattutul functionarului public. mai mult functionarul public care a fost incadrat pe functia pe care ar fi trebuit eu sa fiu reincadrata nu respecta in primul rand conditiile privind studiile.
Doamna, incepand cu vara anului 2006 in Legea nr. 188/1999 a fost introdus principiul mobilitatii functiei publice, exceptie de la principiul stabilitatii in exercitarea functiei publice.
Conform art. 87 din Legea nr. 188/1999, mobilitatea in cadrul corpului functionarilor publici se realizeaza prin modificarea raporturilor de serviciu, astfel:
a)pentru eficientizarea activitatii autoritatilor si institutiilor publice;
b)in interes public;
c)in interesul functionarului public, pentru dezvoltarea carierei in functia publica.
Modificarea raporturilor de serviciu ale functionarilor publici poate avea loc prin: delegare, detasare, transfer, mutarea in cadrul altui compartiment sau altei structuri fara personalitate juridica a institutiei publice, exercitarea cu caracter temporar a unei functii publice de conducere.
Indiferent de caz, modificarea raporturilor de serviciu nu poate avea loc decat prin act administrativ semnat de conducatorul institutiei, act care va fi insotit si comunicat, in mod obligatoriu, de fisa postului.. De asemenea, modificarea raporturilor de serviciu se dispune cu respectarea conditiilor impuse de Legea nr. 188/1999 pentru fiecare caz de modificare in parte.
Functionarilor publici le sunt aplicabile prevederile Legii nr.188/1999 (mentionata mai sus de catre Gabriela Pintea) si nu dispozitiile Codului Muncii... ;)
Puteti depune o sesizare la ANFP - Agentia Nationala a Functionarilor Publici.
mutarea se face definitiv numai cu acordul scris al functionarului public, conform art. 91al legii 188/1999, actualizata si publicata in MO din 29.05.2007, iar prevederile art 91 trebuie coroborate cu prevederile art. 100 pentru situatia data.