Buna seara. Vreau sa va rog daca ma puteti ajuta cu un sfat in problema cu care ma confrunt.
In urma cu un an am cumparat un srl de la o anumita persoana, nestiind prea multe despre situatia din firma.
Dupa ce am facut actele am aflat ca din firma erau scosi aproximativ 70000 de ron sub forma de "avans spre decontare",bani luati din firma de catre fostul administrator si pe care nu i-a mai inapoiat, iar cifrele din raportul de gestiune nu se potriveau cu cele reale, adica cu stocul de marfa al magazinului.
Intrebarea mea este, daca societatea va fi executata silit din cauza datoriilor la buget(firma si-a incetat activitatea), ce pot pati eu ca administrator din cauza situatiei actuale? adica in acte se vede ca sunt bani in firma.....dar de fapt nu sunt.
In acte se poate vedea ca la data cand eu am cumparat societatea lipseau acei bani din firma(de fapt trebuiau adusi de catre fostul administrator inapoi), dar ma ajuta asta cu ceva? Multumesc.
stimate domn, firma si-a incetat activitatea?, creantele fata de buget sunt mari, depasesc 10.000 lei? e posibil sa intrati sub incidenta legii insolventei. Aici puteti colabora cu lichidatorul si cine stie, poate ca pe baza unui raport contabil se va stabili ca nu dumneavoastra va faceti responsabil de aducerea societatii in situatia de fata, sau macar sa traga la raspundere fostul administrator
Nu stiu insa ce cuprinde si contractul de cesiune parti sociale semnat la preluarea societatii.
Altceva, daca dumneavoastra ati semnalat acele nereguli, ce masuri de redresare a societatii ati luat? v-ati indreptat impotriva fostului administrator?
Daca la cesionarea partilor sociale ati preluat atat activul cat si pasivul societatii, singurul responsabil sunteti dumneavoastra. Ar fi ceva sanse de antrenare a raspunderii administratorului din acea vreme(sanse mici). Urgenta este sa se achite datoriile la buget.
In primul rand multumesc pentru raspunsuri iar acum sa detaliez putin situatia. Firma am preluat-o in martie 2007, actele de cesiune nu stiu exact ce contin....ideea este ca am luat totul asa cum era, adica rau. Cand am aflat de situatia cu banii aceia care trebuiau readusi in firma, am discutat cu contabila care mi-a spus ca la sfarsitul anului voi mai acoperi din aceasta suma prin dividende, care au fost in valoare de 57000 de ron, si pentru care am platit eu impozit aproximativ 8600 de ron. Acum suma nu mai este atat de mare dar totusi mai sunt vreo 20-25000 de roni. Problema este stocul deoarece asta chiar nu pot dovedi ca in martie 2007 eu aveam marfa de 5000 de ron pe rafturi in timp ce in raportul de gestiune aveam 35000. Datoria la finante este de 9000 de ron iar firma nu si-a incheiat activitatea oficial, practic am inchis magazinul si m-am angajat la o firma. Problema e ca momentan nu imi permit sa platesc datoria la buget din salariul care il am. Apropo, pe firma am si o masina cumparata la care insa sunt cu plata la zi, desi o voi pierde fiindca e singurul lucru de valoare care mai exista in firma. Orice sfat din partea dvs. este binevenit. Multumesc
Este foarte simplu sa iti raspund la intrebarea "Ce este de facut?"
Trebuie sa inaintezi in instanta o actiune in raspundere impotriva administratorului vechi.
Este absolut obligatoriu. Altfel platesti tu toate sumele astea.
Daca nu faci acest lucru inseamna ca l-ai descarcat de gestiune pe vechiul administrator si ti-ai asumat
raspunderea pentru toate datoriile firmei.
Vezi ce scrie in contractul de cesiune de parti sociale si in actul aditional. Poate ca ti-ai asumat
fara sa stii aceasta obligatie.
Verifica in situatiile financiare si in raportul administratorului aferent anului 2007 ce scrie.
Ai descarcat cumva din greseala administratorul de gestiune? Ai semnat ca primarul
situatiile financiare redactate de contabil? Ai acelasi contabil pe care l-a avut firma inainte de cumparare?
Contabilul si fostul proprietar sunt in cirdasie?
Daca vrei sa urmaresti rezolvarea problemei pe cale judiciara, poti inainta o plingere penala in instanta
pentru inselaciune, pentru vinzarea unei firme cu datorii ascunse si plata daunelor civile.
Este avantajos ca nu platesti taxe de timbru si beneficiezi de ajutorul gratuit al procurorului.
Fii agresiv, altfel platesti tot. Mai rau, intri in faliment, pierzi tot si ramii dator la stat timp de multi, multi ani.