avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie in perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie in perioada de proba

Salut

As vrea sa stiu daca imi pot da demisia in perioada de proba (ultima zi) fara preaviz. As vrea sa stiu daca firma imi face carte de munca in acea luna sau imi da doar o adeverinta. As prefera sa nu-mi faca carte de munca pentru ca noul angajator sa faca acest lucru.

Daca am primit o prima de instalare pot sa-mi ceara prima inapoi ? In contract nu este specificat nimic .

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 12:58, 17 Decembrie 2008
In perioada de proba contractul individual de munca poate inceta in orice moment la initiativa uneia dintre parti fara termen de preaviz.
Angajatorul este obligat ca in termen de 30 de zile de la data inceperii raporturilor de munca sa procure si sa completeze carnet de munca pentru fiecare angajat care nu detine. Multi angajatori "omit" acest lucru, poate fi si cazul dvs. Intrebat la Biroul Resurse Umane daca va fost facut carnet de munca sau nu. Daca raspunsul este negativ puteti solicita o adeverinta de vechime, iar aceasta perioada va va fi trecuta de noul angajator in carnetul de munca.

Prima de instalare nu ar trebui sa va fie ceruta inapoi.
alexxcb a scris:

Salut

As vrea sa stiu daca imi pot da demisia in perioada de proba (ultima zi) fara preaviz. As vrea sa stiu daca firma imi face carte de munca in acea luna sau imi da doar o adeverinta. As prefera sa nu-mi faca carte de munca pentru ca noul angajator sa faca acest lucru.

Daca am primit o prima de instalare pot sa-mi ceara prima inapoi ? In contract nu este specificat nimic .

Multumesc

Daca nu vi se intocmeste carnet de munca, atunci angajatorul va elibera o adeverinta de vechime.
Daca nu este specificat nicaieri , atunci nu sunteti obligat sa inapoiati prima de instalare... Este cumva prima de instalare prevazuta de legea nr.76/2002?
Pai nu este specificat nicaieri ca am primit acea prima, pe contractul e munca nu scrie nimic.

Ei in cat timp de la plecare sunt obligati sa-mi ofere acea adeverinta ? In mod normal trebuie sa o elibereze pe loc pentru ca doar am muncit.....
Exista undeva un model de demisie in perioada de proba ? (sau cum se numeste daca nu demisie )??
Azi am primit ok-ul de la medical. Maine trebuie sa depun demisia. Daca maine este 17 si o depun maine ...considerand 15 zile ultima zi de lucru este 31 sau nu se pune ziua in care depun demisia ?

La noua firma incep pe data de 1 si nu trebuie sa se suprapuna.
Art. 31. [perioada de probă]
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 30 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) În cazul muncitorilor necalificaţi, perioada de probă are caracter excepţional şi nu poate depăşi 5 zile lucrătoare.
(4) Absolvenţii instituţiilor de învăţământ se încadrează, la debutul lor în profesie, pe baza unei perioade de probă de cel mult 6 luni.
(41) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta numai printr-o notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi.
(5) Pe durata perioadei de probă salariatul se bucură de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă. aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă.

In primul rand ca nu se depune demisie ci o notificare prin care anuntati angajatorul ca denuntati unilateral CIM in perioada de proba.
O denumiti chiar NOTIFICARE
Subsemnatul....................va aduc la cunostinta ca nu mai doresc colaborarea cu societatea dumnevoasrta , in conformitate cu art. 31 al;in 4 1 Codul muncii.

Alte discuții în legătură

Documente - incetare contract de munca Alexander14t Alexander14t Buna ziua, Am incheiat un contract de munca pe durata determinata de 3 luni... si contine 15 zile perioada de proba iar din cate am citit, pot sa intrerup ... (vezi toată discuția)
Demisie in perioada de proba nelutza nelutza In data de 15 Martie 2020 am semnat contractul urmand ca pe 20 Martie acesta sa fie suspendat din cauza pandemiei.Acum pe 15 iunie ne am reluat activitatea si ... (vezi toată discuția)
Demisie mb_mihaela mb_mihaela Buna ziua, sunt angajata la o societate cu CIM pe per nedeterminata si ma aflu in per. de proba de 90 de zile. Va rog sa imi spuneti cum pot pleca in cel ... (vezi toată discuția)