avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia de somaj inceteaza daca persoana isi ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia de somaj inceteaza daca persoana isi gaseste un loc de munca?

Buna ziua, as avea rugamintea daca ma poate ajuta cineva, am urmatoarea problema: Baiatului meu i s-a desfacut contractul de munca la data de 27 aprilie 2012, pe motiv ca i s-a desfiintat postul. Am solicitat de la Agentia de somaj sa ne comunice actele necesare pentru a primi indemnizatie de somaj deoarece inde plineste conditiile si mi-a dat lista. Totul e in ordine pana aici. Acum, baiatul meu si-a gasit loc de munca incepand cu data de 14 mai 2012 (si asta e foarte in ordine). Intrebarea ar fi: Mai are rost sa-si faca formalitatile pentru a beneficia de indemnizatie de somaj, deoarece am citit in legea 76/2002 ca plata indemnizatiei de somaj inceteaza daca persoana s-a incadrat in munca , pentru o perioadă mai mare de 12 luni; Mentionez ca inca nu stiu daca angajarea se va face pe perioada determinata sau nedeterminata. Multumesc mult daca ma poate ajuta cineva =D>
:luck::hugall:
Cel mai recent răspuns: Pilu , utilizator 12:28, 10 Mai 2012
Au trecut cele 10 zile in care isi putea depune dosarul pentru a beneficia de somaj de la data concedierii. Acum daca depune dosarul ar fi luat in eveidenta cu data depunerii cererii si, asa este, somajul va inceta daca s-a angajat pe o perioada mai mare de 12 luni.
Nu cred ca mai este timp (si cazul) sa depuna dosarul. Daca contractul va fi incheiat pe perioada determinata la incetarea lui se va inscrie la somaj.
...si totusi, ma intreb daca fiul meu isi face dosarul de somaj nu poate sa beneficieze si de salariu la firma la care se va angaja din 14 mai, si de 30 la suta din cuantumul indemnizatiei de somaj (care se va stabili), tinand cont de art. 72 din Legea 76/2002.

ART. 72
(1) Persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii şi care se angajează pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajării, le încetează plata indemnizaţiei de şomaj beneficiază, din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţia de şomaj, de o sumă lunară, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilită şi, după caz, reactualizată conform legii.

Multumesc daca ma poate lamuri cineva =D>
Ar avea doua zile la dispozitie, de aceia am spus "nu cred ca mai este timp".
Art. 72 se refera la persoane carora li s-a stabilit dreptul la somaj, ori in acest caz nici dosarul nu este depus, neexistand stabilirea dreptului prin decizie emisa de agentie si spuneti ca pe 14 mai se angajeaza.

1. Daca reuseste sa se inregistreze la somaj inainte de a incheia un CIM atunci se aplica prevederile art.72 din Legea 76/2002 daca acel CIM va fi pe perioada nedeterminata.

2. - Parerea mea este sa nu se inregistreze acum la somaj deoarece nu se stie daca nu va fi concediat si de la noul loc de munca si atunci nu va mai putea beneficia de indemnizatie de somaj decat daca va avea alte 12 luni cotizate la somaj.

- Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art.37.1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.
...
Multumesc mult, apreciez =D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj vali551 vali551 Buna ziua,am fost in somaj ,m-am angajat pe perioada nedeterminata,beneficiez de 30% din somaj.Contractul are si o perioada de proba de 90 zile.Din pacate, ... (vezi toată discuția)
Somaj niculinapopa niculinapopa Buna ziua, Sotul meu a fost dat in somaj incepand cu data de 02.06 2012 Incepand cu 29 martie 2012 s-a angajat la o firma de paza pe durata determinata de 3 ... (vezi toată discuția)
Stimulare someri mihaitzab mihaitzab buna seara va rog sa imi confirmati informatia: un somer este stimulat daca se angajeaza, cu un procent din valoarea somajului? daca da, cat e procentul? ... (vezi toată discuția)