avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie somaj

Buna ziua,am fost in somaj ,m-am angajat pe perioada nedeterminata,beneficiez de 30% din somaj.Contractul are si o perioada de proba de 90 zile.Din pacate, inainte de terminarea perioadei de proba voi fi disponibilizat.In acest caz ma pot intoarce in somaj?
"Au dreptul la indemnizaţie de şomaj persoanele aflate într-una din următoarele situaţii:
- le-au încetat raporturile de muncã/ de serviciu din motive neimputabile lor "-acest paragraf se aplica in acest caz?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:22, 30 Septembrie 2012
Nu mai beneficiati de somaj, intrucat ati semnat un c.i.m. pe durata nedeterminata plata indemnizatiei a incetat .. pentru a beneficia din nou de somaj va trebuie sa indepliniti din nou conditiile impuse de lege pentru acordarea acestuia , si anume : un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii la somaj si c.i.m. sa inceteze din motive neimputabile dvs.

Art. 37 ind.1 din Legae nr.76/2002:
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii, prevăzut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau în considerare perioadele care reprezintă stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea şi acordarea anterioară a unui drept la indemnizaţie de şomaj.
.....
Daca incetarea CIM are loc cu Art.61.d in conditiile prezentate mai sus, raspunsul dvs.ramane acelasi (sau incetarea CIM in aceste conditii se poate face cu acest articol)?
Multumesc.
1. Incetarea CIM cu art.61, lit.d) din Codul muncii va da posibilitatea sa beneficiati de indemnizatie de somaj.

2. Dar raspunsul dat de colegul @freeelis este acelasi si in acest caz.
As avea inca o intrebare in continuarea celei initiale.Stiu ca cei 30% din somaj ii pot primi daca ma voi reangaja. Insa daca reangajarea o voi face la aceeasi firma(la cea de la care am fost demis dar pe un alt post) voi mai beneficia de acesti bani ?
Multumesc.
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune

Art. 72.
(1) Persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii şi care se angajeazã pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajãrii, le înceteazã plata indemnizaţiei de şomaj beneficiazã, din momentul angajãrii pânã la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptãţite sã primeascã indemnizaţia de şomaj, de o sumã lunarã, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilitã şi, dupã caz, reactualizatã conform legii.
...

Art. 73.
(1) Persoanele prevãzute la art.72 beneficiazã de aceastã sumã şi în situaţia în care, în perioada pentru care au dreptul la indemnizaţia de şomaj, le înceteazã raportul de muncã sau de serviciu la primul angajator şi se încadreazã la un alt angajator.
...

2. - Cand a scris acest text de lege legiuitorul nu a prevazut ca veti fi concediat de la o firma si imediat angajat tot la acea firma, de aceea a scris in textul de lege "alt angajator".
- Dar eu cred ca se poate sa primiti in continuare cei 30% chiar daca va reangajati la acelasi angajator.
- Dar nu strica sa intrebati si la Agentia de Somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

30% dupa somaj Luluemy Luluemy Buna Ziua!Ma poate ajuta si pe mine va rog!Din 1 iulie am intrat in somaj-pe o paerioda de 1 an-iar din 1 septembrie sunt reangajata pe perioada ... (vezi toată discuția)
Somaj gaby_carey gaby_carey Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urm problema: pentru o luna am fost somera, apoi m-am angajat cu contract pe 15 luni insa am plecat dupa 3 luni. In aceste ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de somaj inceteaza daca persoana isi gaseste un loc de munca? Pilu Pilu Buna ziua, as avea rugamintea daca ma poate ajuta cineva, am urmatoarea problema: Baiatului meu i s-a desfacut contractul de munca la data de 27 aprilie 2012, ... (vezi toată discuția)