avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urm problema:
pentru o luna am fost somera, apoi m-am angajat cu contract pe 15 luni insa am plecat dupa 3 luni. In aceste 3 luni am beneficiat de cei 30 % din somaj.
A doua zi m-am angajat in alta parte insa mi-au facut contract de 2 luni.
Cand am dus la somaj actele de angajare nu mi le-au acceptat pt ca nu este pe minim 12 luni.
Cand imi expira cele 2 luni, devin din nou somera? Trebuie sa fac ceva in sensul asta?
Eu ma voi angaja din nou dar posibil sa nu fie imediat si nu vreau sa am intrerupere.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:53, 20 August 2012
1. Fiind in somaj indemnizat v-ati angajat pe perioada nedeterminata, a incetat plata indemnizatiei de somaj si de aceea ati si primit lunar cei 30% din indemnizatia de somaj.

2. Deoarece ati incetat raporturile de munca cu angajatorul respectiv a incetat si plata celor 30%.

3. Daca v-ati angajat la alt loc de munca si puteti sa primiti in continuare cei 30% pânã la sfârşitul perioadei pentru care erati îndreptãţitã sã primiti indemnizaţia de şomaj.

4. Iata ce spune Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 72.
(1) Persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii şi care se angajeazã pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajãrii, le înceteazã plata indemnizaţiei de şomaj beneficiazã, din momentul angajãrii pânã la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptãţite sã primeascã indemnizaţia de şomaj, de o sumã lunarã, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilitã şi, dupã caz, reactualizatã conform legii.
...

Art. 73.
(1) Persoanele prevãzute la art.72 beneficiazã de aceastã sumã şi în situaţia în care, în perioada pentru care au dreptul la indemnizaţia de şomaj, le înceteazã raportul de muncã sau de serviciu la primul angajator şi se încadreazã la un alt angajator.

(2) Suma plãtitã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în cuantumul stabilit la art.72, se acordã pentru situaţia prevãzutã la alin. (1) pânã la sfârşitul perioadei pentru care persoana era îndreptãţitã sã primeascã indemnizaţia de şomaj.

5. - Asadar trebuia ca AJOFM sa va plateasca in continuare cei 30%.
- Art.73(1) din lege nu spune ca al doilea contract individual de munca trebuie sa fie tot pe o perioada mai mare de 12 luni.

6. Indemnizatie pentru somaj mai puteti lua dupa ce veti face din nou 12 luni cotizate la somaj deoarece Legea 76/2002 precizeaza:

Art.37.1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.
...
~ Conținut șters la cerere ~
Buna ziua!
indemnizatia de 30%din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, primeste persoana si daca a fost in somaj doar cateva zile (4-5 zile)si s-a angajat pe urma?
Chiar daca nu ati primit deloc indemnizatie de somaj dar a fost emisa decizia de stabilire a dreptului la indemnizatia de somaj puteti primi cei 30% daca incheiati un CIM pe perioada nedeterminata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulare someri mihaitzab mihaitzab buna seara va rog sa imi confirmati informatia: un somer este stimulat daca se angajeaza, cu un procent din valoarea somajului? daca da, cat e procentul? ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj Cossttell Cossttell Buna ziua, as dori sa va intreb de cate ori se poate lua indemnizatia de somaj? De exemplu am o vechime in munca de 25 ani si intru in somaj un an; dupa ... (vezi toată discuția)
Acordare de stimulent financiar la angajarea unui somer ghitzarushul ghitzarushul somer fiind am beneficiat la angajare de un stimulent (30 la suta din indemnizatia de somaj) pe durata ramasa din somaj. de la angajare au trecut 1 an si 5 ... (vezi toată discuția)