avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie somaj

Buna ziua,

as dori sa va intreb de cate ori se poate lua indemnizatia de somaj?
De exemplu am o vechime in munca de 25 ani si intru in somaj un an; dupa aceea imi gasesc de lucru inca un an si intru din nou in somaj. Primesc din nou indemnizatie timp de un an?Si daca lucrurile se repeta, primesc indemnizatie de cate ori intru in somaj?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:38, 25 Noiembrie 2011
1. Puteti beneficia de indemnizatie de somaj de fiecare data cand indepliniti conditiile impuse de Legea 76/2002:
- sa va inceteze CIM din mpotive neimputabile dvs.;
- sa aveti un stagiu de cotizare la somaj de 12 luni in ultimele 24 de luni.

2. Este posibil si asa cum spuneti dvs.: 12 luni serviciu, 12 luni somaj s.a.m.d.
3. Dar mai trebuie tinut cont si de alta precizare a Legii 76/2002:

Art.37.1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.

(2) Perioadele care reprezinta stagiu de cotizare si care au fost utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj, prevazute la alin. (1), se iau in considerare la stabilirea stagiului de cotizare in functie de care se stabileste perioada pentru care se acorda indemnizatia de somaj si cuantumul acestui drept, prevazut la art. 39.
Buna ziua,

am 51 de ani si sunt somer in plata, am citit intr-un ziar local ca daca imi gasesc de lucru, primesc si indemnizatia de somaj pana la sfarsitul perioadei la care am dreptul de somaj.
Desi ma indoiesc ca e adevarat, as vrea totusi un raspuns competent.
Va multumesc.
1. Puteti primi 30% din indemnizatia de somaj, in fiecare luna, pana expira perioada de somaj la care aveati dreptul.

2. Iata ce spune Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 72.
(1) Persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii şi care se angajeazã pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajãrii, le înceteazã plata indemnizaţiei de şomaj beneficiazã, din momentul angajãrii pânã la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptãţite sã primeascã indemnizaţia de şomaj, de o sumã lunarã, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilitã şi, dupã caz, reactualizatã conform legii.

(2) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) persoanele care se încadreazã la angajatori cu care au fost în raporturi de muncã sau de serviciu în ultimii 2 ani, precum şi persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendatã potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbãrii duratei contractului individual de muncã, plata indemnizaţiei de şomaj înceteazã potrivit art. 44 lit. a).

Art. 73.
(1) Persoanele prevãzute la art.72 beneficiazã de aceastã sumã şi în situaţia în care, în perioada pentru care au dreptul la indemnizaţia de şomaj, le înceteazã raportul de muncã sau de serviciu la primul angajator şi se încadreazã la un alt angajator.

(2) Suma plãtitã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în cuantumul stabilit la art.72, se acordã pentru situaţia prevãzutã la alin. (1) pânã la sfârşitul perioadei pentru care persoana era îndreptãţitã sã primeascã indemnizaţia de şomaj.

3. Cele subliniate de mine in art.72(1) inseamna sa incheiati un CIM pe perioada mai mare de 12 luni si cu un program de 8 ore pe zi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj gaby_carey gaby_carey Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urm problema: pentru o luna am fost somera, apoi m-am angajat cu contract pe 15 luni insa am plecat dupa 3 luni. In aceste ... (vezi toată discuția)
Somaj niculinapopa niculinapopa Buna ziua, Sotul meu a fost dat in somaj incepand cu data de 02.06 2012 Incepand cu 29 martie 2012 s-a angajat la o firma de paza pe durata determinata de 3 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de somaj inceteaza daca persoana isi gaseste un loc de munca? Pilu Pilu Buna ziua, as avea rugamintea daca ma poate ajuta cineva, am urmatoarea problema: Baiatului meu i s-a desfacut contractul de munca la data de 27 aprilie 2012, ... (vezi toată discuția)