avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare

Firma la care lucrez mai lucreaza pana la sfarsitul lunii .De astazi a venit o noua firma care va lucra la acest proiect de luna viitoare .Noua firma a inceput sa implementeze sistemul ei propriu , noi lucrand pana la sfrasitul lunii cu ambele sisteme .
Firma cea noua a preluat si angajatii . Daca ei imi impun sa stau peste program pentru a fi instruit sa folosesc noul sistem , cine plateste orele suplimentare si daca platesc ei este nevoie sa am un contact/acord scris cu ei ?
Multumesc .
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 19:30, 9 Mai 2012
1. Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlaturarii consecintelor unui accident.

Acordul salariatului pentru efectuarea muncii suplimentare poate fi nu numai expres, dar şi tacit rezultand din chiar prestarea muncii suplimentare.

2. Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia.
În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
Sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

3. Orele suplimentare se compenseaza/ seplatesc de cate angajatorul dvs ...
Din cate inteleg inca sunteti angajata in firma pana la sfarsitul lunii,preluarea efectiva a personalului ne facandu-se inca.
In astfel de situatii ,ar trebui sa existe o intelegere intre cel ce va preda si cel ce va preia,ca pt, orele suplimentare prestate in interesul celui din urma,plata sa se faca de catre angajatorul actual,cu conditia ca sumele astfel platite sa-i fie decontate ulterior de cel ce va va prelua.Deci intelegerea nu priveste in mod direct angajatul in speta care efectueaza program suplimentar,care trebuie sa beneficieze de dreptul sau ,ci cele 2 firme.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata orelor suplimentare lucialuca lucialuca Angajatorul sustine ca orele suplimentare se platesc abia dupa 3 luni de la efectuarea lor. Este in concordanta cu Codul Muncii acest lucru? (vezi toată discuția)
Ore suplimentare mad_john mad_john Sunt angajat la o firma de distributie cu contract de munca de 8 ore pe zi. De cand ni s-a montat gps pe masini s-a dat ordin ca programul de munca sa fie de ... (vezi toată discuția)
Orele suplimentare maritica balan maritica balan buna ziua ! sunt angajata cu CM partial 4ore/zi la o firma , in perioada cand colegu a fost in CO am stat 8 ore /zi deoarece suntem doar 2 oameni unu cu ... (vezi toată discuția)