avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare

Sunt angajat la o firma de distributie cu contract de munca de 8 ore pe zi. De cand ni s-a montat gps pe masini s-a dat ordin ca programul de munca sa fie de la 7:50 la 18, adica ora cand pleci de acasa si cand ajungi acasa, adica muncim 10 ore pe zi. Este legal sa ni se impuna asa ceva, fara sa fim platiti ore suplimentare ?
Daca ajungi acasa cu 15 minute mai repede esti sunat ca de ce ai ajuns asa repede.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:57, 16 Octombrie 2013
Munca suplimentara se face la solicitarea angajatorului si cu acordul angajatului.
Asadar, pentru efectuarea muncii suplimentare este necesara solicitarea din partea angajatorului si acordul salariatului.

Acordul angajatului nu este necesar in caz de forta majora si pentru lucrari urgente destinate prevenirii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unor accidente.

Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. Orele libere sunt platite avandu-se in vedere salariul angajatului si numarul de ore efectuate suplimentar.

In situatia in care compensarea orelor suplimentare nu este posibila in termen de 60 de zile calendaristice de la efectuarea acestora, munca suplimentara va fi platita angajatului prin adaugarea unui spor la salariu, corespunzator duratei acesteia.

Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare mariana1956h mariana1956h Daca nu este o solicitare scrisa din partea conducerii pentru ore suplimentare, este totusi angajatorul sa ti le plateasca? Care este temeiul legal? ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare neplatite... Florin95 Florin95 Buna ziua, as dorii sa stiu si eu daca este obligatoriu sa ramai peste program. Am contract de munca nedeterminat in care este specificat programul ca fiind de ... (vezi toată discuția)
Cum demonstrez ca am fost fortat sa lucrez suplimentar? ContSters218316 ContSters218316 Buna ziua! Spre exemplu, saptamana trecuta am lucrat in total 65 ore si stiu ca maximum sunt 48. Cam pe fiecare saptamana am ore suplimentare, de obicei mai ... (vezi toată discuția)