avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum demonstrez ca am fost fortat sa lucrez suplimentar?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum demonstrez ca am fost fortat sa lucrez suplimentar?

Buna ziua!
Spre exemplu, saptamana trecuta am lucrat in total 65 ore si stiu ca maximum sunt 48. Cam pe fiecare saptamana am ore suplimentare, de obicei mai mult decat este prevazut de lege (cele 48 de ore de care scriam) Am lucrat inclusiv sambata, deci am avut decat o zi de odihna. In trecut, au fost zile cand am lucrat si cate 20 ore / zi. Momentan sunt in concediu cu recuperare pentru orele suplimentare prestate, deci practic compania recunoaste oficial ca lucrez mai mult decat am voie prin legislatie. Problema este ca s-au obisnuit asa, sa lucrez mult peste program si am fost amenintat de conducere cand am incetat sa mai fac asta.
Cum demonstrez ca am fost fortat sa lucrez suplimentar?
Daca am intrat in concediu pentru compensarea orelor suplimentare, inseamna ca m-am impacat cu ideea si totul e in regula din punct de vedere legal?
Pentru orele suplimentare lucrate nu primesc bani in plus, doar ca pot sa-mi iau zile libere, dar sunt epuizat cand stau de dimineata pana seara la serviciu.
Ce e de facut? Mai ales ca nu-mi este teama daca o sa fiu dat afara, deci ce actiune legala as putea sa intreprind?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:37, 4 Aprilie 2020
Codul muncii prevede expres ca , munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident. (art.120 alin.2).

In acest sens, acordul salariatului pentru efectuarea muncii suplimentare poate fi nu numai expres, dar şi tacit rezultând din chiar prestarea muncii suplimentare.
Multumesc frumos pentru raspuns!
Sa reformulez altfel..., daca ITM-ul ii verifica acum si observa ca am lucrate 65 de ore in total, intr-o saptamana, in loc de 40 de ore, nu ii face angajatorului nimic, pentru ca eu nu m-am plans pana acum... .Si atunci cum se poate demonstra vreodata ca angajatul este fortat sau nu sa ramana la lucru?
Este legal sau nu sa lucrez 16 ore pe zi, spre exemplu, daca nu sunt platit pentru ele, doar primesc libere, cand timpul meu de lucru este program de 8 ore pe zi?
Ultima modificare: Miercuri, 16 Octombrie 2013
ContSters218316, utilizator
Nu poate sa-i faca nimic , daca acele ore suplimentare apar in pontaj, deoarece :

Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
Orele libere sunt platite avandu-se in vedere salariul angajatului si numarul de ore efectuate suplimentar.

In situatia in care compensarea orelor suplimentare nu este posibila in termen de 60 de zile calendaristice de la efectuarea acestora, munca suplimentara va fi platita angajatului prin adaugarea unui spor la salariu, corespunzator duratei acesteia.

Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Deci singura solutie ramane sa refuz sa mai stau peste program, sa suport consecintele si in functie de acestea sa actionez (probabil in instanta).
Tot nu intelegg faza cu maximum 48 de ore / saptamana (cu suplimentare cu tot), cum este stipulat in lege, dar ma rog... Inseamna ca astia pot sa abuzeze de noi cum vor, sa stam 24 din 24, atat timp cat ne dau zile libere cand vor...
Aveti dreptul sa refuzati sa efectuati ore suplimentare , iar daca le efectuati sa solicitati compensarea lor prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

Daca in termenul de 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acestora nu sunt compensate, atunci sunt obligati sa va plateasca un spor la salariu de minim 75% corespunzator duratei muncii suplimentare.

Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Acest lucru inseamna, ca se poate efctua numai 8 ore suplimentare intr-o saptamana, avand in vedere ca pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.

Alte discuții în legătură

Ore de munca justmusy justmusy Buna seara, sunt angajat al unei societati din Romania cu un numar mare de angajati si magazine.Pentru luna in curs am primit un program de 193 de ore lucru in ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare torokaty torokaty Respectele mele Doresc un raspuns la intrebarea urmatoare De vreo doi ani suntem la un program de lucru de 7 ore pe zii, in cursul acestui interval se ... (vezi toată discuția)
Cate ore? cristins cristins as vrea sa stiu si eu care este numarul de ore suplimentare pe care pot sa le fac intr-o luna la locul de munca? si cu cat sunt platita? (vezi toată discuția)