Codul muncii prevede expres ca , munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident. (art.120 alin.2).
In acest sens, acordul salariatului pentru efectuarea muncii suplimentare poate fi nu numai expres, dar şi tacit rezultând din chiar prestarea muncii suplimentare.
Multumesc frumos pentru raspuns!
Sa reformulez altfel..., daca ITM-ul ii verifica acum si observa ca am lucrate 65 de ore in total, intr-o saptamana, in loc de 40 de ore, nu ii face angajatorului nimic, pentru ca eu nu m-am plans pana acum... .Si atunci cum se poate demonstra vreodata ca angajatul este fortat sau nu sa ramana la lucru?
Este legal sau nu sa lucrez 16 ore pe zi, spre exemplu, daca nu sunt platit pentru ele, doar primesc libere, cand timpul meu de lucru este program de 8 ore pe zi?
Nu poate sa-i faca nimic , daca acele ore suplimentare apar in pontaj, deoarece :
Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. Orele libere sunt platite avandu-se in vedere salariul angajatului si numarul de ore efectuate suplimentar.
In situatia in care compensarea orelor suplimentare nu este posibila in termen de 60 de zile calendaristice de la efectuarea acestora, munca suplimentara va fi platita angajatului prin adaugarea unui spor la salariu, corespunzator duratei acesteia.
Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Deci singura solutie ramane sa refuz sa mai stau peste program, sa suport consecintele si in functie de acestea sa actionez (probabil in instanta).
Tot nu intelegg faza cu maximum 48 de ore / saptamana (cu suplimentare cu tot), cum este stipulat in lege, dar ma rog... Inseamna ca astia pot sa abuzeze de noi cum vor, sa stam 24 din 24, atat timp cat ne dau zile libere cand vor...
Aveti dreptul sa refuzati sa efectuati ore suplimentare , iar daca le efectuati sa solicitati compensarea lor prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
Daca in termenul de 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acestora nu sunt compensate, atunci sunt obligati sa va plateasca un spor la salariu de minim 75% corespunzator duratei muncii suplimentare.
Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Acest lucru inseamna, ca se poate efctua numai 8 ore suplimentare intr-o saptamana, avand in vedere ca pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.