avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum demonstrez ca am fost fortat sa lucrez suplimentar?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum demonstrez ca am fost fortat sa lucrez suplimentar?

Buna ziua!
Spre exemplu, saptamana trecuta am lucrat in total 65 ore si stiu ca maximum sunt 48. Cam pe fiecare saptamana am ore suplimentare, de obicei mai mult decat este prevazut de lege (cele 48 de ore de care scriam) Am lucrat inclusiv sambata, deci am avut decat o zi de odihna. In trecut, au fost zile cand am lucrat si cate 20 ore / zi. Momentan sunt in concediu cu recuperare pentru orele suplimentare prestate, deci practic compania recunoaste oficial ca lucrez mai mult decat am voie prin legislatie. Problema este ca s-au obisnuit asa, sa lucrez mult peste program si am fost amenintat de conducere cand am incetat sa mai fac asta.
Cum demonstrez ca am fost fortat sa lucrez suplimentar?
Daca am intrat in concediu pentru compensarea orelor suplimentare, inseamna ca m-am impacat cu ideea si totul e in regula din punct de vedere legal?
Pentru orele suplimentare lucrate nu primesc bani in plus, doar ca pot sa-mi iau zile libere, dar sunt epuizat cand stau de dimineata pana seara la serviciu.
Ce e de facut? Mai ales ca nu-mi este teama daca o sa fiu dat afara, deci ce actiune legala as putea sa intreprind?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:37, 4 Aprilie 2020
freeelis a scris:


Daca in termenul de 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acestora nu sunt compensate, atunci sunt obligati sa va plateasca un spor la salariu de minim 75% corespunzator duratei muncii suplimentare.

S-au incadrat in cele 60 de zile, deci nu mai este o problema aici.

Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Acest lucru inseamna, ca se poate efctua numai 8 ore suplimentare intr-o saptamana, avand in vedere ca pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.

Aici nu va contraziceti? Mi-ati spus ca nu le poate face nimic ITM-ul, dar apoi imi spuneti ca pot sa lucrez maximum 8 ore pe saptamana suplimentar, in conditiile in care am precizat ca am peste 20 de ore suplimentare. Undeva este o neintelegere. Nu este legal ce am facut (am lucrat mai mult decat trebuia) si logic mi se pare ca angajatorul sa fie tras la raspundere pentru asta.
Care este autoritatea competenta careia pot sa ma adresez?




Ultima modificare: Miercuri, 16 Octombrie 2013
ContSters218316, utilizator
Nu ma contrazic. Cititi mai bine raspunsurile primite .

Ati solicitat angajatorului compensarea muncii suplimentare? Ati constatat ca munca suplimentara nu figureaza in pontajele angajatorului?

Aveti dovada ca angajatorul va obligat la efectuarea de ore suplimentare?
Ultima modificare: Miercuri, 16 Octombrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
"Codul muncii prevede expres ca , munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident. (art.120 alin.2)."
asta se aplica pe durata acestei crize cu Covid 19 ca si eu am fost obligat sa lucrez ore suplimentare si am fost amenintat de angajator ca daca nu vin voi fi concediat.
"Pe de alta parte, atata timp cat conducerea statutului a intervenit in cuantumul veniturilor realizate de catre o societate comerciala, prin decretarea starii de urgenta si instituirea de masuri exceptionale pentru prevenirea epidemiei cu visurul COVID-19, se poate considera ca exista o stare de forta majora constand intr-o actiune externa, imprevizibila si invincibila, cu posibilitate de a diminua puterea de plata a obligatiilor contractuale pe perioada in care acesta a fost afectat, cu atat mai mult cu cat situatia critica este recunoscuta la nivel mondial, fiind catalogata de OMS ca fiind pandemie."
[ link extern ] /

Prin urmare, exista posibilitatea sa fiti concediat disciplinar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore de munca justmusy justmusy Buna seara, sunt angajat al unei societati din Romania cu un numar mare de angajati si magazine.Pentru luna in curs am primit un program de 193 de ore lucru in ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare torokaty torokaty Respectele mele Doresc un raspuns la intrebarea urmatoare De vreo doi ani suntem la un program de lucru de 7 ore pe zii, in cursul acestui interval se ... (vezi toată discuția)
Cate ore? cristins cristins as vrea sa stiu si eu care este numarul de ore suplimentare pe care pot sa le fac intr-o luna la locul de munca? si cu cat sunt platita? (vezi toată discuția)