Buna ziua, as dorii sa stiu si eu daca este obligatoriu sa ramai peste program. Am contract de munca nedeterminat in care este specificat programul ca fiind de la 8 la 17:00 cu pauza de masa la 12-13... Postul meu este de manipulant marfurii etichetator si in fiecare zi seful ne pune sa ramanem peste program si sa semnam pe condica ora plecare 17:00... si nu este vorba de 1 ora , au fost zile de 3-4 ore si ei se scuza ca se compenseaza orele suplimentare cu zilele in care scapam mai devreme pe la 3:30-4:00, mai exact scapam de 2 ori pe luna mai devreme si stam in fiecare zi cu cate 1-4 ore in plus... Mentionez ca nici nu sunt platite orele suplimentare. Daca plec imediat cum sa facut ora 17:00 si ii zic la sef ca vreau sa semnez condica si sa plec ca am terminat programul , imi poate face ceva? gen desfacerea contractului deoarece este pe perioada nedeterminata ?
1. Munca suplimentara se face la solicitarea angajatorului si cu acordul angajatului, iar pentru efectuarea ei este necesara solicitarea din partea angajatorului si acordul salariatului.
art.120 C.mun.
...
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
2. Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. Orele libere sunt platite avandu-se in vedere salariul angajatului si numarul de ore efectuate suplimentar.
In situatia in care compensarea orelor suplimentare nu este posibila in termen de 60 de zile calendaristice de la efectuarea acestora, munca suplimentara va fi platita angajatului prin adaugarea unui spor la salariu, corespunzator duratei acesteia.
art.122 C.mun.
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
Art. 123.
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
3.Nerespectarea dispozitiilor legale privind munca suplimentara poate fi sesizata ITM-ului.
Ore de munca
justmusy
Buna seara, sunt angajat al unei societati din Romania cu un numar mare de angajati si magazine.Pentru luna in curs am primit un program de 193 de ore lucru in ... (vezi toată discuția)