avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare compensate cu liber in 60 zile
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare compensate cu liber in 60 zile

Din Codul Muncii :
1. Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

alin (2) se poate interpreta ca daca ai facut o ora suplimentara , SE PLATESTE VALOAREA EI CORESPUNZATOR SALARIU TARIFAR ( SIMPLU , FARA NICI UN SPOR ) si SE ACORDA 1 ORA LIBERA (PLATITA) IN TIMPUL NORMAL DE LUCRU ALTA DATA IN INTERVAL DE 60 ZILE ?

Pentru ca daca se acorda exclusiv 1 la 1 ore libere pentru ore suplimentare se ajunge la situatii total defavorabile pentru salariat in care munceste de ex. 2 ore de la 19 la 21 - s-a intors la serv. pe cheltuiala lui - si primeste numai liber sau munceste suplimentar de la 3 la 6 noaptea si primeste NUMAI 3 ore liber .. cand o putea angajatorul sa i le compenseze in 60 zile , desigur ziua caci salariatul sre prog . de munca numai ziua .

multumesc de atentie , multumesc de rasp. ce le voi primi , problema are desigur un puternic aspect moral pt. salariat , abuzurile cu munca suplimentara 1 la 1 cu liber acordat sunt cu miile cel putin.
Cel mai recent răspuns: luminita29 , utilizator 09:41, 14 Noiembrie 2018
Compensarea se face in urmatoarele 60 de zile calendaristice astfel:daca a lucrat 3 ore suplimentare atunci va avea in urmatoarele 60 de zile calendaristice intr-o zi in care trebuia sa fie la program normal cu mai putin 3 ore .exemplu
azi 13.11 a efectuat 4 ore suplimentare.
in urmatoarele 60 de zile considerati ca se vor compensa aceste ore atunci sa zicem in data de 26.11 va hotarati sa ii compensati aceste ore.Daca la program normal de lucru el trebuia in data de 26.11 sa aibe 8 ore normale de lucru atunci el va veni la munca doar 4 ore restul de 4 ore vor fi platite normal dar el nu va fi prezent la munca deoarece sunt in compensare
Adaugarea sporului se va face doar daca nu se va acorda compensare.Daca in 60 de zile calendaristice nu ii veti acorda compensare atunci acele ore vor fi platite prin adaugarea unui spor
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
At interpretat corect :

SE PLATESTE VALOAREA EI CORESPUNZATOR SALARIU TARIFAR ( SIMPLU , FARA NICI UN SPOR ) si SE ACORDA 1 ORA LIBERA (PLATITA) IN TIMPUL NORMAL DE LUCRU ALTA DATA IN INTERVAL DE 60 ZILE .....
multumesc de raspuns dl. Vasile , desigur "luminita29" are o interpretare eronata ; va rog daca este posibil sa va exprimati opinia daca si in instanta se poate spera la aceeasi interpretare de catre judecatori ; aveti cumva informatii ca se au castigat cauze pe aceasta speta ? multumesc inca o data
Din curiozitate as dori sa stiu de ce este eronata.poate o pot modifica

CORNELIU56 a scris:

multumesc de raspuns dl. Vasile , desigur "luminita29" are o interpretare eronata ; va rog daca este posibil sa va exprimati opinia daca si in instanta se poate spera la aceeasi interpretare de catre judecatori ; aveti cumva informatii ca se au castigat cauze pe aceasta speta ? multumesc inca o data

Alte discuții în legătură

Ore de munca justmusy justmusy Buna seara, sunt angajat al unei societati din Romania cu un numar mare de angajati si magazine.Pentru luna in curs am primit un program de 193 de ore lucru in ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare neplatite... Florin95 Florin95 Buna ziua, as dorii sa stiu si eu daca este obligatoriu sa ramai peste program. Am contract de munca nedeterminat in care este specificat programul ca fiind de ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare coco99 coco99 o societate privata sau bugetara cu cat ar trebui sa plateasca minim orele suplimentare si sau pot face diferente intre zilele normale si sambata si dumineca? (vezi toată discuția)