avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare compensate cu liber in 60 zile
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare compensate cu liber in 60 zile

Din Codul Muncii :
1. Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

alin (2) se poate interpreta ca daca ai facut o ora suplimentara , SE PLATESTE VALOAREA EI CORESPUNZATOR SALARIU TARIFAR ( SIMPLU , FARA NICI UN SPOR ) si SE ACORDA 1 ORA LIBERA (PLATITA) IN TIMPUL NORMAL DE LUCRU ALTA DATA IN INTERVAL DE 60 ZILE ?

Pentru ca daca se acorda exclusiv 1 la 1 ore libere pentru ore suplimentare se ajunge la situatii total defavorabile pentru salariat in care munceste de ex. 2 ore de la 19 la 21 - s-a intors la serv. pe cheltuiala lui - si primeste numai liber sau munceste suplimentar de la 3 la 6 noaptea si primeste NUMAI 3 ore liber .. cand o putea angajatorul sa i le compenseze in 60 zile , desigur ziua caci salariatul sre prog . de munca numai ziua .

multumesc de atentie , multumesc de rasp. ce le voi primi , problema are desigur un puternic aspect moral pt. salariat , abuzurile cu munca suplimentara 1 la 1 cu liber acordat sunt cu miile cel putin.
Cel mai recent răspuns: luminita29 , utilizator 09:41, 14 Noiembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate spera la aceeasi interpretare.

Despre jurisprudenta cam greu de gasit o speta asemanatoare la care sa va trimit. dar daca gasesc, nu voi ezita s-o fac public pe acest topic.
a se vedea ce am raspuns la postarea dnei. luminita29
Ultima modificare: Marți, 13 Noiembrie 2018
Mihaibc, utilizator

luminita29 a scris:

Din curiozitate as dori sa stiu de ce este eronata.poate o pot modifica

CORNELIU56 a scris:

multumesc de raspuns dl. Vasile , desigur "luminita29" are o interpretare eronata ; va rog daca este posibil sa va exprimati opinia daca si in instanta se poate spera la aceeasi interpretare de catre judecatori ; aveti cumva informatii ca se au castigat cauze pe aceasta speta ? multumesc inca o data




Eroarea este data de citirea punctuala si nu prin corelare , cred ca trebuiesc luate impreuna prevederile art 122 si art 123 din codul muncii, astfel citim la art 122
(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile
calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiții salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
si la art 123
(1) "În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de
art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia."

altfel spus daca nu se compenseaza cu timp liber se da un spor , ce facem platim ora suplimentara doar cu sporul? sau ca ora normala + spor? De ce se numeste SPOR?

Practic ora suplimentara se plateste "normal" ( ca doar a fost lucrata) si avem 2 variante de compensare a faptului ca e " suplimentara" ori se da un liber platit ori se da un spor de minim 75%.
Cred ca e logica aceasta interpretare .
Cu atat mai mult cu cat daca luam art 122 al 1 se compensează prin ore libere plătite nu ar mai fi justificabila prevederea alin 2 , doar scrie deja clar la alin 1 ca sunt platite, ori interpretarea unui text al unui act se face in scopul producerii unor efecte , pe cale de consecinta, art 122 alin 2 are scopul de a determina cum se plateste ora efectuata peste programul normal de lucru si trebuie interpretata ca salariu corespunzator( normal) pentru orele prestate peste programul normal de lucru, si nicidecum in cadrul programului normal .
Ultima modificare: Marți, 13 Noiembrie 2018
Mihaibc, utilizator
Nu cred ca am spus ca se plateste doar cu spor ci am spus ca se adauga sporul.e cu totul diferit.
Cred ca nu m-ati inteles cu ceea ce am explicat sincer.
Iar ceea ce imi spuneti dvs este exact ceea ce v-am spus eu.
Cred ca nu e cazul sa ne contrazicem.Ideea e ca am luat cele doua articole si v-am explicat exact ceea ce dvs incercati sa explicati.Daca ati inteles altceva , imi pare rau nu e vina mea dar nici eronat nu e raspunsul


editare : citare in intregime raspuns anterior
Ultima modificare: Miercuri, 14 Noiembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore de munca justmusy justmusy Buna seara, sunt angajat al unei societati din Romania cu un numar mare de angajati si magazine.Pentru luna in curs am primit un program de 193 de ore lucru in ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare neplatite... Florin95 Florin95 Buna ziua, as dorii sa stiu si eu daca este obligatoriu sa ramai peste program. Am contract de munca nedeterminat in care este specificat programul ca fiind de ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare coco99 coco99 o societate privata sau bugetara cu cat ar trebui sa plateasca minim orele suplimentare si sau pot face diferente intre zilele normale si sambata si dumineca? (vezi toată discuția)