Buna ziua.Muncesc ca sofer la o gradinita particulara,si in contractul individual de munca,programul este de 8 ore,dar real este de 12/13 ore.cum il pot determina pe angajator sa mi plateasca orele suplimentare.Multumesc.
In primul rand, pentru a putea fi platite trebuie sa aveti si dovezi in acest sens: inscrisuri (semnati condica pentru 12-13 ore/zi, ci nu pe 8 ore, fisa de parcurs cu ora inceperii activitatii si ora incetarii activitatii intr-o zi), martori (colegi de serviciu) etc! Daca nu reusiti sa recuperati pe cale amiabila sumele ptr orele suplimentare, aveti posibilitatea intentarii unui proces impotriva angajatorului dvs! In acest caz, trebuie sa aveti in vedere si "reversul medaliei"......probabil ca angajatorului nu ii va "pica" prea bine acest demers si va va face viata la serviciu un calvar .....
Trebuie sa aveti in vedere si faptul ca legal, orele suplimentare pot fi de maxim 32 ore/luna!
1. Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu, care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
In acest sens, Codul Muncii prevede: Art. 122. — (1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.
Art. 123. — (1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
2. Art. 119 C.mun. : Angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat.
În practică, evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat se ţine de căre angajator prin intermediul foii colective de pontaj sau a condicii de prezenta.
3. art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.......
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
4. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sporuri salariale
ionelpo906
Buna seara.As dori sa aflu care sunt sporurile minime obligatorii pe care angajatorul este obligat sa le plateasca - spor de noapte,spor ore suplimentare ... (vezi toată discuția)