avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata orelor suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata orelor suplimentare

Buna seara,

Am niste intrebari referitoare la plata orelor suplimentare de catre angajator.
Adica orele suplimentare din timpul saptamanii , orele suplimentare din weekend respectiv orele suplimentare efectuate in timpul sarbatorilor legale.

Plata acestor ore suplimentare unde este specificata , lege.....decizie.
Este specificat si in contractul colectiv de munca.

Dar ma refer la faptul ca trebuie platite simplu , o data si jumatate , dublu sau triplu de sarbatorile legale.


Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Cu stima,

Patitul 2
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:36, 18 Decembrie 2013
1. Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 30 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

Sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

Art. 122 C.mun.
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123 C.mun.
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

2. În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, excepţie făcând locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie, sau specificului activităţii. Pentru munca efectuată în zilele de sărbătoare legală, necompensată cu timp liber corespunzător, se acordă un spor care nu poate fi mai mic de 100% aplicat la salariul de bază.

Art. 142 C.mun.
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

3. Nerespectarea dispozitiilor legae privind munca suplimentara, repausul saptamanal si/sau a a prevederilor art. 139 si 142 C.mun. constituie contraventie sanctionata de catre ITM/Inspectia Muncii.

art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.......
g) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 139 si 142, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;
h) incalcarea obligatiei prevazute la art. 140, cu amenda de la 5.000 lei la 20.000 lei;
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare GeorgePop19 GeorgePop19 Bună ziua. La locul de munca orele suplimentare nu sunt plătite dublu și nici zi libera nu este acordata dacă ai fost plătit deja dublu într-o zi de ... (vezi toată discuția)
Orele de munca prestate garnita georgiana garnita georgiana buna ziua, am si eu o nelamurire legata de orele de munca ,am un contract de munca semnat cu 8 ore pe zi ,dar muncesc 14 ore pe zi iar in ziua urmatoare sunt ... (vezi toată discuția)
Permanenta platita doar la solicitare Mariabo21 Mariabo21 Am o nelamurire privind efectuarea serviciului de permanenta platit doar in cazul in care sunt solicitari. Este legal sa trebuiasca sa lucrezi in weekend, de ... (vezi toată discuția)