avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Orele de munca prestate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Orele de munca prestate

buna ziua, am si eu o nelamurire legata de orele de munca ,am un contract de munca semnat cu 8 ore pe zi ,dar muncesc 14 ore pe zi iar in ziua urmatoare sunt libera ,mai exact o zi si o zi ,intrebarea mea este cate ore trebuie sa fac pe luna si cate am suplimentare, tinand cont ca lucrez duminica si in zilele de sarbatori legale date libere ex.1dec am platita aceasta zi dublu daca am lucrat-o?
astept cu nerabdare raspunsul, multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:42, 10 Decembrie 2014
C.i.m. incheiat incalca legislatia muncii.

1. Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
In situatia in care compensarea orelor suplimentare nu este posibila in termen de 60 de zile calendaristice de la efectuarea acestora, munca suplimentara va fi platita angajatului prin adaugarea unui spor la salariu, corespunzator duratei acesteia.
Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

2. Munca prestata in zilele de repaus saptamanal se recompenseaza prin spor la salariu
Intrucat lucreaza in zilele de repaus saptamanal, salariatii beneficiaza de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

3. Potrivit prevederilor articolului 142 C.mun., salariatilor care lucreaza in zilele de sarbatoare legala li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

4. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
g) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 139 si 142, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;
......
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....
cate ore trebuie sa muncesc pe luna?
iar ce depaseste se considera suplimentare ? nu?
De exemplu, luna noiembrie 2014 a avut 20 de zile lucratoare (160 ore lucratoare), ceea ce depaseste numarul acesta de ore este munca suplimentara

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata orelor suplimentare patitul 2 patitul 2 Buna seara, Am niste intrebari referitoare la plata orelor suplimentare de catre angajator. Adica orele suplimentare din timpul saptamanii , orele ... (vezi toată discuția)
Permanenta platita doar la solicitare Mariabo21 Mariabo21 Am o nelamurire privind efectuarea serviciului de permanenta platit doar in cazul in care sunt solicitari. Este legal sa trebuiasca sa lucrezi in weekend, de ... (vezi toată discuția)
Munca in ture-turnus iuliana622 iuliana622 in munca in tura continua,daca liberele se dau cumulat o fata pe an (nici acelea in mod corect nu se platesc cate se executa)angajatii au dreptul la spor ... (vezi toată discuția)