Am si eu cateva nelamuriri daca ma poate ajuta cineva:
in lunile care se iau in calcul pentru stabilirea indemnizatiei, pe langa salariul net am avut si diferente salariale obtinute prin hatarare judecatoreasca(cresteri ale salariului de incadrare,sporuri noi si prime de vacanta).Numai ca aceste diferente(pentru care s-au oprit contributii si impozit) nu sunt aferente lunilor care constituie baza de calcul pentru indemnizatie ci sunt restante, ele fiind doar achitate in lunile din baza de calcul a indemnizatiei.
As vrea sa stiu daca aceste sume imi sunt luate in calcul la stabilirea indemnizatiei.
La cei 85% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni se opresc contributii si impozit?
Persoanele care opteaza pentru acesta varianta de calcul(85% din media veniturilor nete pe 12 luni) mai primesc alocatia pentru copil de 200 lei?
1. Legea face referire la veniturile realizate; in plus, veniturile la care faceti referire au fost supuse impozitarii in intervalul celor 12 luni anterioare.
OUG 148/2005:''Art. 1(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.
(la data 07-Nov-2008 art. 1, alin. (1) modificat de art. I din Legea 257/2008)''
2. 'La cei 85% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni se opresc contributii si impozit?' conform legislatiei in vigoare, nu, insa sa vedem si ce s-a votat miercuri pt modificare norme lege, asteptam spre publicare. Anterior se calcul sanatate la nivel salariu minim pe economie (iar din nov.2008 la nivel cuantum indemnizatie) insa nu se retinea mamicii, ci din bugetul de stat.
3. Da, alocatia pt copil este un drept distinct; cuantumul de 200 lei il veti primi lunar pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului, apoi primiti (noua majorata) alocatie de 42 lei, lunar.
Abia astazi am vazut mesajul dvs., si asta pentru ca nu am stiut unde sa caut raspunsul.
Din raspunsul la prima intrebare pot intelege ca diferentele salariale se includ in baza de calcul a indemnizatiei?
Am nascut in febr.2008, deci baza de calcul pentru indemnizatie o reprezinta media veniturilor nete(adica banii luati in mana) obtinute in perioada febr.2007-ian.2008.In lunile septembrie si octombrie 2007, pe langa salariul net am primit aceste diferente(pentru care s-au achitat contributiile si impozitele aferente in lunile in care s-au platit, respectiv sept. si oct.2007).
Va rog sa ma scuzati ca insist. As vrea sa ma lamuresc foarte bine inainte de a merge la serviciu pentru adeverita de venituri.Doamnele de la financiar nu sunt prea dragute si nu as vrea sa pierd niste bani care i-as putea folosi pentru bebelusul meu.Stiti, dupa concediu de maternitate am avut 120 zile concediu de risc maternal.Poate nu am inteles eu bine, dar am citit in norme ca in cazul acestui concediu nu se opresc contributii la asigurarile sociale.In fiecare luna eu am avut retineri de 48 ron.Nu as vrea sa patesc ceva asemanator si in cazul indemnizatiei.
Va multumesc foarte mult si va doresc sarbatori fericite!
Noul ministru al Ministerului Muncii spune ca nu stie inca daca legea cu privire la indemnizatia de maternitate poate fi pusa in aplicare de la 01 ian. 2009 intrucat nu sunt fonduri(am citit asta in ziarele de pe 20 decembrie).
Este posibil asa ceva, avand in vedere ca legea este adoptata, la fel si normele de aplicare?Poate acesta este si motivul pentru care nu mai apar normele.
Alte discuții în legătură
Indemnizatie
cami250786
salutare,
Doresc sa va intreb urmatorul lucru: sotia mea a nascut in septembrie ,iar din 2009 indemnizatia de crestere copil este de 85% din ... (vezi toată discuția)