Am incheiat un contract de imprumut cu o persoana fizica pentru suma de 10.000 euro, eu fiind creditorul. Debitorul este de rea credinta si nu si-a respectat contractul. Actul este incheiat in forma autentica la notariat si constituie titlu executoriu. Debitorul garanteaza restituirea imprumutului cu bunurile mobile si imobile, precum si cu veniturile. Contractul a fost incheiat in data de 7 mai 2009, termenul scadent fiind de 7 mai 2012. Pe data de 9 mai 2012 m-am intalnit cu debitorul si mi-a spus ca imi va da 8000 de euro dar sa semnez pentru 10.000 de euro. Mentionez ca am imprumutat 18.000 de euro fara nici un act in anul 2006, insa dupa multe discutii contradictorii a fost de acord sa incheiem un contract de imprumut la notariat, insa numai pentru suma de 10.000 de euro, pe o perioada de 3 ani. Nu am avut de ales si am fost de acord. Acum , la termenul scadent imi spune ca imi va da 8.000 de euro, si sa semnez ca ma primit 10.000 de euro Din cate stiu eu debitorul nu are bunuri mobile sau imobile.
Intrebarea mea este daca pot sa-l dau in judecata pentru inselaciune? sau mai bine sa accept cei 8000 de euro si sa semnez ca am primit 10.000?, desi nu sunt convinsa ca imi va da si pei cei 8000 de euro.
Astept un raspuns din partea dvs.
Va multumesc.
Catalina.
In principiu, va puteti adresa unui executor judecatoresc, care va face demersuri pentru a afla daca debitorul are bunuri. Daca executorul descopera ca are sanse sa-l execute silit, va proceda la executare si ii va trimite debitorului o somatie de plata.Cheltuielile cu executarea le veti avansa d-vs., dar urmeaza a fi recuperate de la debitor.
Motive de plangere penala pt inselaciune nu prea sunt. Nu va pati nimic pe partea asta.
In privinta sumei.. sunt de parere ca daca va da cash 8000 ( macar sa ii aiba sa ii dea), puteti da declaratie ca s-a achitat de datorie, decat sa riscati sa nu puteti recupera vreodata 10000. Alta data veti stii cum e cu facerea de bine
Daca nu are bunuri, nu prea aveti ce-i face decat sa-i puna poprire pe 1/3 din salariu, daca l-o avea si pe-asta
Multumesc pentru raspuns.
Problema este urmatoarea : debitorul este de rea credinta si tot timpul ma va santaja. Daca ii voi spune ca sunt de acord cu cei 8000 de euro, sigur va mai scade inca 2000 de euro si tot asa...
Pot introduce actiune in penal pentru inselaciune, abuz de incredere si santaj?
Nu ziceam sa semnati o intelegere decat daca vine cu cei 8000.
Poate omul va duce cu vb .. nu uitati ca in 3 ani de la data scadenta ,dreptul dvs la actiune se prescrie, deci daca nu rezolvati problema cu el, mergeti la executor judecatoresc cu ceva timp inainte de a se implini 3 ani
Din punct de vedere legal nu voi rezolva nimic, pentu ca debitorul nu are bunuri pe numele lui, doar o poprire pe salariu daca va avea servici vreodata... (lucreaza fara forme legale)
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Executare silita
s.sttefan
Buna ziua,
Sunt executat silit (poprire pe salariu) de catre societati tip Kruk, Secapital de aprox. 10 ani, pentru pentru un credit pe care nu l-am mai ... (vezi toată discuția)