avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... restructurare post inainte de a naste
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

restructurare post inainte de a naste

Buna ziua,
Am nascut in septembrie 2009,dar inainte sa intru in prenatal angajatorul mi-a restructurat postul,in temeiul art.58 coroborat cu art 65 si 66 din codul muncii,am mai mers o zi la serviciu si apoi am intrat in prenatal.Sunt in concediu pe 3 ani,acum mi-am gasit un loc de munca si as vrea sa ma intorc la serviciu inainte de a se scurge cei 3 ani.
1. Imi voi termina preavizul,apoi pot intra in somaj,astfel ca noul angajator sa ma preia din somaj?
2. Ce beneficii va avea noil angajator daca ma preia din somaj?
3. Mi se aplica CCMUN 2007-2010? Sau ce drepturi am pentru ca mi s-a restructurat postul?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:22, 11 Mai 2012
1. Daca va concediaza cu art.65 din Codul muncii (dupa efectuarea preavizului) veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

2. Beneficii ar fi mai multe dar pentru asta trebuie sa cititi Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca (art.77-94) din care va redau:

Art. 77. - Stimularea angajatorilor pentru încadrarea în muncã a şomerilor se realizeazã prin:
a) subvenţionarea locurilor de muncã;
b) acordarea de credite în condiţii avantajoase în vederea creãrii de noi locuri de muncã;
c) acordarea unor facilitãţi.

Art. 84.3.
(1) Angajatorii care creeazã noi locuri de muncã şi care încadreazã în muncã, pe locurile de muncã nou - create, şomeri aflaţi în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã pentru o perioadã de cel puţin 3 luni consecutive de la data înregistrãrii în evidenţa acestor agenţii beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu de 8 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 3 ani.
...

2. - De la 01.01.2011 nu mai exista nici un CCMUNN.
- Daca aveti un CCM aplicabil la nivel de unitate vedeti acolo ce drepturi are un salariat concediat.
Angajatorul poate reveni acum dupa aproape 3 ani (timp in care am fost in CCC) asupra deciziei de concediere?
CCMUN nu mi se aplica chiar daca in 2009 cand mi s-a restructurat postul, era in vigoare?
Asupra deciziei de concediere nu se mai poate reveni dupa o perioada de 3 ani de zile .... daca este vorba numai despre desfiintarea postului, atunci acest lucru este posibil , in sensul ca, angajatorul poate revoca decizia de desfiintare a postului sau poate emite o noua decizie de reinfiintare a acestuia.

La data concedierii se aplica CCM in vigoare la data respectiva .... in prezent, asa cum vi s-a mai spus nu mai exista ccm incheiat la nivel national.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj olguta79 olguta79 Daca sunt in somaj si sunt angajata de o firma pe 8 ore, firma respectiva primeste cei 500 lei de la stat?Ma pot anagaja si la o alta firma pe 2 ore/zi? (vezi toată discuția)
Agajare someri - avantaje ContSters10241 ContSters10241 Buna ziua. daca angajez un somer,ce avantaje am ca angajator,si care sunt conditiile? Va multumesc (vezi toată discuția)
Vreau stiu daca pot fi angajata numai sase luni, adica pana nasc, si ce beneficii are firma pentru ca angajeaza un somer annatim1 annatim1 Buna! Sunt insarcinata si voi naste in luna august 2012 ; pana la 1 februarie sunt somera si doresc sa ma angajez la firma unui prieten de familie pentru ca ... (vezi toată discuția)