avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... E legala retinerea a 25% din decontul navetei? Lucrez ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

E legala retinerea a 25% din decontul navetei? Lucrez in invatamant...

Lucrez in invatamant, intr-o institutie ce apartine inspectoratului scolar (nu primariei), fac naveta zilnic si, din 2010, de cand ni s-au taiat salariile, ni se retin din naveta, lunar, si 25 %, pe motiv ca toate cheltuielile, inclusiv naveta, au trebuit reduse in toate institutiile de stat (asta este explicatia celor de la contabilitate). Nu stiu pe cine sa intreb daca am vreo sansa sa gasesc vreun temei legal in baza caruia sa cer inapoi inspectoratului scolar banii retinuti din 2010 incoace din naveta (25% din suma decontata lunar). Nu mai spun ca nu ni se dau acesti bani luna de luna, cum ar fi normal, ci abia la sfarsitul fiecarui an, cand valoarea lor nu mai este aceeasi. Va multumesc anticipat pentru sfaturi. Elena.
orice retinere se face in baza unei decizii, ca urmare verificati baza legala la care se face referire! reveniti cu baza legala indicata in decizie si continuam discutia in speta de fata! solicit precizari in acest sens, desi retinerea pare a nu fi legala si a nu avea baza legala! SUCCES!
~ Conținut șters la cerere ~
Caut decizia in baza careia ni s-au retinut banii si revin cu detalii. E vorba de o decizie care a fost publicata si pe site-urile inspectoratelor scolare, in 2010, in baza careia se reduceau toate cheltuielile din institutiile publice cu 25 %. Inspectoratul a profitat de prilej si ne-a luat lunar si 25 % din banii de naveta. Problema e ca ne retin in continuare banii astia si vreau sa am un temei la mana ca sa pot sa depun o cerere, ceva, sa imi restituie sumele retinute. Voi reveni cu detalii. Multumesc.
90 la suta ar fi legal sa se platesca
legea 118/2010
Art. 2
(1) Se reduc cu 25% urmatoarele drepturi de natura salariala de care beneficiaza personalul din cadrul autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare al acestora:
b) drepturile prevazute la art. 104 alin. (3) si art. 107 alin. (4) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificarile si completarile ulterioare;
Art. 104
3)Personalului didactic din unitatile de învatamânt de stat, care nu dispune de locuinta si caruia nu i se poate oferi o locuinta corespunzatoare în localitatea unde are postul, i se vor deconta cheltuielile pe mijloacele de transport în comun, din localitatea de resedinta la locul de munca si de la locul de munca în localitatea de resedinta, în cazul în care nu exista mijloace de transport în comun între localitatea de resedinta si sediul unitatii de învatamânt, urmeaza a i se deconta contravaloarea a 7,5 l benzina Premium la 100 km parcursi, daca transportul se face cu autoturismul proprietate personala. În cazul în care exista mijloc de transport în comun, dar personalul didactic prefera sa circule cu autoturismul proprietate personala, urmeaza a se deconta contravaloarea abonamentului lunar pe respectivul mijloc de transport în comun.
Legea 285/2010
Art. 5
(2) In anul 2011, indemnizatiile, compensatiile, sporurile, primele, ajutoarele, platile compensatorii, compensatiile lunare pentru chirie si alte drepturi acordate potrivit actelor normative in vigoare se stabilesc in raport cu nivelul bazei de calcul al acestora pentru luna octombrie 2010, majorat cu 15%

atentie la forumularea ' in raport cu nivelul bazei de calcul al acestora pentru luna octombrie 2010, majorat cu 15%'....asta inseamna ca nu beneficiati de 90 la suta din valoarea actuala a transportului ,ci de 90 la suta din valoarea din octombrie 2010!!!!

iar pentru 2012-Legea 283/2011
Art. 8. - (1) În anul 2012, cuantumul drepturilor prevăzute la art. 2
alin. (1) lit. a), b) şi d), alin. (4), art. 13 lit. b) şi c) şi art. 14 din
Legea nr. 118/2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii
echilibrului bugetar, cu modificările şi completările ulterioare, se
menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2011.

dar sunt si scoli care deconteaza suta la suta
Ultima modificare: Joi, 10 Mai 2012
arhontele, utilizator
Va multumesc din suflet. Imi voi scrie cererea catre director + CA + compartimentul Contabilitate pornind de la precizarile legislative oferite de dvs. Sper sa nu imi respinga cererea si sa imi returneze banii retinuti abuziv din 1 ianuarie 2011 incoace. Va multumesc inca o data; voi scrie aici despre rezultatul demersului meu.

Va multumesc tuturor pentru bunavointa si pentru sfaturi. Sunteti de un real folos! Pacat ca nu avem in structurile noastre sindicale consilieri de talia dvs., care sa ne ajute ori de cate ori ne aflam in impas sau suntem supusi abuzurilor statului si ale autoritatilor. Va doresc multa sanatate si forta!
Ultima modificare: Vineri, 11 Mai 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Situatie juridica de drept,situatie juridica de fapt... Radamante Radamante Instructiunea MECTS nr. 2/2011 privind decontarea navetei cadrelor didactice ART. 1 Personalului didactic din unitatile de invatamant de stat, care ... (vezi toată discuția)
Decontare naveta pesori pesori M-am mutat la sat impreuna cu viitorul meu sot . Eu sunt personal didactic, iar el nedidactic. Amandoi facem naveta de la 26 de km de Timisoara. Am solicitat ... (vezi toată discuția)
Nelamurire privind un conflict de munca pacurariu maria pacurariu maria Buna, Am si eu o rugaminte.........Sunt in litigiu cu angajatorul pentru desfacerea contractului de munca.Am deschis actiune in instanta iar pe 15 dec.avem ... (vezi toată discuția)