Buna ziua,
Pe data de 21.11.2008, mi-a fost retinut permisul de conducere conform art.100 al. 3 lit. a din OUG nr.195 / 2002 ("nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor de obligare" - am depasit linia continua) si suspendata exercitarea dreptului de conducere pe o perioada de 30 de zile. Mentionez ca in aceeasi data, mi s-a eliberat si o dovada, cu drept de conducere pentru o perioada de 15 zile (din cate stiu eu aceasta dovada se elibereaza tocmai in ideea de a putea face contestatie asupa procesului verbal).
Nelamurirea mea este urmatoarea : - cele 30 de zile se calculeaza de la data expirarii celor 15 zile din dovada sau de la data intocmirii procesului verbal.
Cert este ca in Codul Rutier nu am gasit ceva clar in acest sens conform :
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, republicată
- modificată şi completată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.63/2006, publicată în Monitorul Oficial al România, Partea I, nr.792/20.09.2006;
- aprobată prin Legea nr.6/2007, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.30/17.01.2007;
- modificată şi completată prin Ordonanţa Guvernului nr.69/28.06.2007
"Art.113. - (1) Permisul de conducere se restituie titularului:
a) la expirarea perioadei de suspendare;
b) abrogat
c) la încetarea măsurii de siguranţă prevăzute la art. 112 lit. c) din Codul penal;
d) abrogat
e) în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitive prin care s-a dispus achitarea inculpatului ori procesul-verbal de constatare a contravenţiei a fost anulat;
f) la încetarea cauzelor pentru care a fost retras permisul de conducere în condiţiile art.97 alin.(4), certificată printr-un act medico-legal.
(11) Titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate străină, împotriva căruia s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce, poate solicita şefului poliţiei rutiere pe raza căreia a fost constatată fapta, restituirea documentului, înainte de expirarea perioadei de suspendare, cu cel mult o zi lucrătoare înainte de data părăsirii teritoriului României.
(12) În situaţia restituirii permisului de conducere potrivit alin.(11), Inspectoratul General al Poliţiei Române comunică sancţiunea aplicată autorităţii străine care a eliberat documentul.
(2) Permisul de conducere se restituie de către poliţia rutieră în condiţiile stabilite în regulament."
Conform celor de mai sus "expirarea perioadei de suspendare" se poate interpreta.
Daca ma poate ajuta cineva cu ceva statui mi-ar fi de real ajutor mai ales ca ar trebui sa stau fara permis de conducere in perioada sarbatorilor daca cele 30 de zile se vor calcul dupa cele 15 zile date in dovada.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns:
Kafeodorovici , utilizator
17:20, 11 Decembrie 2008