avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Cat este suprafata minima acceptata pt. constr. unei ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Cat este suprafata minima acceptata pt. constr. unei case?

Am luat in concesiune un teren si doresc sa aflu care trebuie sa fie suprafata construita sau (si) suprafata construita desfasurata minima, pe care o prevede legea pt. o casa.
In contract se specifica doar regimul maxim prin POT si regimul de inaltime pt. o casa familiala dar nu si minimul.
Si inca o intrebare: cat este frontul stradal minim care i-ti permite sa construiesti o casa?
Sper ca am postat unde trebuie intrebarea.:(
Cel mai recent răspuns: ianci , utilizator 08:40, 16 Mai 2012
Regulile cu privire la dimensiunile atat ale terenului cat si ale constructiilor le gasiti in Regulamentul general de urbanism ( HG 525/1996- republicata in 2002 - M.Of. 856/2002 Cap. III, Sectiunea 4)
[ link extern ]

Toate restrictiile/ constrangerile trebuie trecute in certificatul de urbanism emis de primarie (dar suprafata minima nu se trece. Se trece suprafata maxima care poate fi ocupata).


Frontul stradal minim este reglementat la art 30 alin (2):


SECŢIUNEA 4: Reguli cu privire la forma şi dimensiunile terenului şi ale construcţiilor
Art. 30: Parcelarea
(1)Parcelarea este operaţiunea de divizare a unei suprafeţe de teren în minimum 4 loturi alăturate, în vederea realizării de noi construcţii. Pentru un număr mai mare de 12 loturi se poate autoriza realizarea parcelării şi executarea construcţiilor cu condiţia adoptării de soluţii de echipare colectivă care să respecte normele legale de igienă şi de protecţie a mediului.

(2)Autorizarea executării parcelărilor, în baza prezentului regulament, este permisă numai dacă pentru fiecare lot în parte se respectă cumulativ următoarele condiţii:
a)front la stradă de minimum 8 m pentru clădiri înşiruite şi de minimum 12 m pentru clădiri izolate sau cuplate;
b)suprafaţa minimă a parcelei de 150 m2 pentru clădiri înşiruite şi, respectiv, de minimum 200 m2 pentru clădiri amplasate izolat sau cuplate;
c)adâncime mai mare sau cel puţin egală cu lăţimea parcelei.


(3)Sunt considerate loturi construibile numai loturile care se încadrează în prevederile alin. (2).
Art. 31: Înălţimea construcţiilor
(1)Autorizarea executării construcţiilor se face cu respectarea înălţimii medii a clădirilor învecinate şi a caracterului zonei, fără ca diferenţa de înălţime să depăşească cu mai mult de două niveluri clădirile imediat învecinate.
(2)În sensul prezentului regulament, clădiri imediat învecinate sunt cele amplasate alăturat, de aceeaşi parte a străzii.
(3)Fac excepţie de la prevederile alin. (1) construcţiile care au fost cuprinse într-un plan urbanistic zonal, aprobat conform legii.
Art. 32: Aspectul exterior al construcţiilor
(1)Autorizarea executării construcţiilor este permisă numai dacă aspectul lor exterior nu contravine funcţiunii acestora şi nu depreciază aspectul general al zonei.
(2)Autorizarea executării construcţiilor care, prin conformare, volumetrie şi aspect exterior, intră în contradicţie cu aspectul general al zonei şi depreciază valorile general acceptate ale urbanismului şi arhitecturii, este interzisă.


Va multumesc pt. raspuns. Sunt edificat asupra frontului stradal pe care trebuie sa-l aiba un teren si asupra nivelului de inaltime pt. casa, dar am ramas putin in ceata in ceea ce priveste suprafata construita desfasurata a unei case. In legea locuintei se vorbeste de min. 58 mp, dar asa cum a-ti si spus, in certificatul de urbanism nu este trecuta suprafata minima.
Este o problema daca construiesc o casa mai mica?

Spun asta pt. ca eu platesc un impozit destul de mare acum si de-abia dupa ce construiesc pe teren, am dreptul sa-l rascumpar si sa nu mai platesc acel impozit.
M-am gandit in primul stadiu sa construiesc o baie si bucataria, iar mai apoi sa construiesc si casa cu camerele de dormit separat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie constructie case jten jten Se poate obtine pe cale legala certificatul de urbanism pentru un teren cumparat in 2010, inainte de modificarea regulamentului general de urbanism care ... (vezi toată discuția)
Reclamații din partea vecinilor cu privire la dimensiunile terenului Elena1991 Elena1991 Buna ziua! Dețin un teren intravilan cu o deschidere de 8,70 m pe care am obtinut autorizație de constructie pentru casa. Problema este ca unul din vecini a ... (vezi toată discuția)
Autorizatie constructie casa marius_tudora marius_tudora Buna ziua, Am si eu o dilema... tocmai ce am mostenit un teren in Ramnicu Valcea si sunt interesata sa stiu daca pot construi o casa pe acest teren. Are o ... (vezi toată discuția)