avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Legalizarea si investirea cu formula executorie - ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Legalizarea si investirea cu formula executorie - hotarare penala

buna seara
spuneti-mi va rog care e procedura de eliberare a unei decizii definitive in vederea executarii
ca parte civila, mi s-a admis recursul, am depus deja o cerere de eliberare a deciziei dupa care ,am inteles ca trebuie o alta cerere, taxa de timbru etc.
dupa ce depun cererea de eliberare a deciziei in vederea executarii ce trebuie sa mai fac si cat timp dureaza ?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 17:11, 21 Mai 2012
Probabil ca ati facut o cerere de efectuare a unor copii tip xerox.
Platiti 6 lei taxa de investire cu formula executorie, cumparati timbru judiciar de 0,3 lei si depuneti la registratura instantei o cerere de investire cu formula executorie a deciziei.
Cu aceasta decizie mergeti apoi la un executor judecatoresc si ii solicitati sa inceapa executarea silita prin poprire pe venituri, executare imobiliara, depinde ce fel de bunuri/venituri are inculpatul/partea responsabila civilmente.
Dupa ce hotararea instantei ramame definitiva [ ] ,instanta va admite cererea de incuviiintare a investirii cu formula executorie-conditionat de existenta dovezii achitarii taxei de timbru si timru judiciar
Ulterior in baza titlului executoriu,contactati executor judecatoresc responsabil zonei,care va demara etapele si procedura de executare silita a debitorului dvs

Editare moderator: Hotararile instantelor penale nu devin irevocabile .
Ultima modificare: Vineri, 11 Mai 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Din cate observ hotararea e de la instanta penala.
patrascu razvan a scris:

Din cate observ hotararea e de la instanta penala.

Art. 446 Cod procedura penala

Despăgubirile civile şi cheltuielile judiciare

Dispoziţiile din hotărârea penală privitoare la despăgubirile civile şi la cheltuielile judiciare cuvenite părţilor se execută potrivit legii civile.

Este adevarat si ca, potrivit art 415 din Codul de procedura penala:
Hotararile instantelor penale devin executorii la data cand au ramas definitive. Hotararile nedefinitive sunt executorii atunci cand legea dispune aceasta.

Din aceste motive , nu exista o practica unitara in materie, iar uneori o astfel de cerere, de investire cu formula executorie a unei hotarari penale ramase definitive ar putea sa nu fie primita.

Executorii judecatoresti nu executa decat hotarari investite cu formula executorie, chiar daca sunt hotarari penale.
Si hot penale se investesc la fel ca cele civile in ceea ce priveste latura civila a cauzei/despagubiri.

Alte discuții în legătură

Titlu executoriu magdatudor magdatudor Mi s-a spus ca dupa ce hotararea judecatoreasca devine definitiva trebuie sa o investesc cu titlu executoriu. La ce ajuta asta si ce trebuie sa fac in acest ... (vezi toată discuția)
Învestirea cu formulà executorie a hotararii judecatoresti ContSters158160 ContSters158160 Si in cazul unei hotarari judecatoresti in cadrul unui conflict de munca este necesar acest proces de investire cu formula executorie a hotararii ... (vezi toată discuția)
Pensie page page Buna ,o hotarare executorie mai trebuie investita? (vezi toată discuția)