1. - Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...
- Indicatorul social de referinta = 500 lei.
- Indemnizatia este deci formata dintr-o parte fixa (75%x500 = 375 lei) la care se adauga un procent din media salariului de baza pe cele 12 luni luate in calcul.
2. - AJOFM ar trebui sa nu mai puna oamenii pe drumuri si sa respecte propriile legi.
- Iata ce spune Norma de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 19. - (1) Certificarea stagiilor de cotizare realizate anterior datei de 1 martie 2002 se face de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã, potrivit art. 36 din lege, în baza certificatului întocmit conform modelului prevãzut în anexa nr. 5.
(2) Certificarea stagiilor de cotizare realizate ulterior datei de 1 martie 2002 se face, dupã caz, pe baza:
a) declaraţiei lunare privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã la bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi a adeverinţei eliberate de angajator potrivit art. 18 sau, dupã caz, doar pe baza adeverinţei eliberate de angajator potrivit art. 18, în cazul în care se constatã cã angajatorul nu a depus declaraţia, pentru persoanele care au fost asigurate obligatoriu prin efectul legii, prevãzute la art. 19 din lege;
b) contractului de asigurare pentru şomaj prin însumarea lunilor pentru care s-a achitat contribuţia la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru şomaj.
(3) Certificarea stagiilor de cotizare prevãzute la alin. (2) se face de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã prin certificatul întocmit conform modelului prevãzut în anexa nr. 25.
- Deci adeverinta pentru somaj este necesara numai daca angajatorul nu a depus declaratia nominala lunara.
- Asadar, indiferent de perioada stagiului de cotizare, certificarea acestuia se face de catre AJOFM. Nu degeaba au evidenta electronica a tuturor somerilor si a tuturor agentilor economici, a declaratiilor lunare ale acestora. Dar "lenea e cucoana mare" si mai bine pune oamenii pe drumuri.
- Din cauza lipsei de bani AJOFM recurge la tot felul de subterfugii pentru a micsora perioada de somaj si a sumelor platite.