avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum se calculeaza indemnizatia de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum se calculeaza indemnizatia de somaj?

am si eu o intrebare referitoare la calcularea somajului, eu in ultimele 7 luni am lucrat la o firma cu sediu in alta localitate unde salariul era de 1590 brut , iar inainte mi s-au adunat diferenta de 5 luni de la 2 firme unde lucrasem anterior , salariul brut fiin de 720 ron , mi-a venit somajul 393 ron, pe o perioada de 9 luni . de ce este atat de mic si cum s-a putut calcula asa , iar ca si termen de primire a somajului trebuia sa fie de 12 luni nu de 9 luni , mentionez ca am o vechime in munca din 1998 . astept un raspuns , si va rog sa-mi spuneti unde pot merge sa rezolv aceasta problema., de la somaj mi-au spus ca nu au primit declaratiile de la locurile mele de munca din trecut si anume din 1998 pana in 2007., dar nu este treaba mea asta atata timp cand in cartea de munca se vede cat am lucrat.multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:13, 11 Mai 2012
1. - Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 39.

(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;

b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...
- Indicatorul social de referinta = 500 lei.

- Indemnizatia este deci formata dintr-o parte fixa (75%x500 = 375 lei) la care se adauga un procent din media salariului de baza pe cele 12 luni luate in calcul.

2. - AJOFM ar trebui sa nu mai puna oamenii pe drumuri si sa respecte propriile legi.
- Iata ce spune Norma de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 19. - (1) Certificarea stagiilor de cotizare realizate anterior datei de 1 martie 2002 se face de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã, potrivit art. 36 din lege, în baza certificatului întocmit conform modelului prevãzut în anexa nr. 5.

(2) Certificarea stagiilor de cotizare realizate ulterior datei de 1 martie 2002 se face, dupã caz, pe baza:
a) declaraţiei lunare privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã la bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi a adeverinţei eliberate de angajator potrivit art. 18 sau, dupã caz, doar pe baza adeverinţei eliberate de angajator potrivit art. 18, în cazul în care se constatã cã angajatorul nu a depus declaraţia, pentru persoanele care au fost asigurate obligatoriu prin efectul legii, prevãzute la art. 19 din lege;
b) contractului de asigurare pentru şomaj prin însumarea lunilor pentru care s-a achitat contribuţia la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru şomaj.

(3) Certificarea stagiilor de cotizare prevãzute la alin. (2) se face de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã prin certificatul întocmit conform modelului prevãzut în anexa nr. 25.

- Deci adeverinta pentru somaj este necesara numai daca angajatorul nu a depus declaratia nominala lunara.


- Asadar, indiferent de perioada stagiului de cotizare, certificarea acestuia se face de catre AJOFM. Nu degeaba au evidenta electronica a tuturor somerilor si a tuturor agentilor economici, a declaratiilor lunare ale acestora. Dar "lenea e cucoana mare" si mai bine pune oamenii pe drumuri.

- Din cauza lipsei de bani AJOFM recurge la tot felul de subterfugii pentru a micsora perioada de somaj si a sumelor platite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte pentru somaj - anexa 14 andreeatoma andreeatoma as dori sa stiu daca este legal si daca da care este baza legala sa mi se ceara completarea anexei 14 de la toate locurile de munca unde am lucrat in decurs de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de somaj.cum se calculeaza? avy33 avy33 Buna ziua. As dori sa stiu cum se calculeaza indemnizatia de somaj avind urmatoarele date: vechime in munca 12 ani, media salariului pe ultimele 12 luni este ... (vezi toată discuția)
Somaj catalina militaru catalina militaru CUM SE CALCULEAZA SOMAJUL DACA VECHIMEA IN MUNCA ESTE DE PESTE 10 ANI ? (vezi toată discuția)