avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Santaj
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Santaj

Buna ziua,
Am si eu o rugaminte catre specialisti.
Voi incerca sa explic situatia cat mai bine pentru a putea fi inteleasa.

O persoana apeleaza la servicii de natura sado-masochista.Mai tarziu ii este adus la cunostinta faptul ca a fost filmata si contra unei sume de bani materialele nu vor fi publicate s-au date familiei.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1.)Este santaj?
2.)In cazul plangerii penale care este riscul?
3.)Daca persoana in cazua nu are antecedente penale se da cu suspendare?
4.)Se mai poate reglementa situatia in vreun fel?
5.)Care sunt riscurile (morale,familiare,publice) a persoanei santajate?
6.)Credeti ca o astfel de persoana(victima) va recurge la plangere?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:54, 11 Mai 2012
Fapta descrisa de dvs. pare a avea toate elementele unei infractiuni de santaj.
Constrangerea unei persoane, prin violenta sau amenintare, sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva, daca fapta este comisa spre a dobandi in mod injust un folos, pentru sine sau pentru altul. ?

Riscurile sunt ca pedeapsa sa fie agravata, tinand cont de faptul ca, in opinia mea, fapta poate fi incadrata in varianta agravanta a infractiunii, alin. 2 al art. 194 Cod penal, respectiv:
Când constrângerea constă în ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată, pentru soţul acesteia sau pentru o rudă apropiată, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
.
Desigur ca la individualizarea pedepsei se tine cont de toate circumstantele, atat de cele atenuante ( lipsa antecedentei penale fiind una dintre ele) , cat si de circumstantele agravante.
Insa infractiunea de santaj este este una dintre infractiunile considerata ca fiind una cu un grad sporit de pericol social, indreptata impotriva libertatii psihice a persoanei , iar o pedeapsa cu suspendarea conditionata a executarii ar fi o exceptie.
Orice fapta pentru care o persoana se plange penal, care este adusa la cunostinta organelor de urmarire penala , trebuie sustinuta prin probe. Uneori astfel de infractiuni sunt dificil de probat.
Intrebati despre riscurile la care s-ar expune victima infractiunii. Desigur ca se expune unor riscuri, in situatia in care depune plangere , familia si apropiatii victimei ar putea sa afle , insa este posibil sa-si asume aceste riscuri. Nu putem anticipa.
Si iarasi nu putem anticipa daca va depune plangere, pentru ca ar trebui sa stim cat de lezata se simte de aceasta amenintare( infractiunea contine printre alte elemente si pe acelea ale unei amenintari) .
Imi e greu, de asemenea, si sa intuiesc daca faptuitorul ar fi gata sa-si puna in practica amenintarile in situatia in care nu-si va primi banii pretinsi in schimbul tacerii.Insa nici nu conteaza daca ova face sau nu, infractiunea s-a consumat la momentul la care au fost transmise amenintarile.
Ultima modificare: Vineri, 11 Mai 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Art. 211 Codul penal - (1) Constrângerea unei persoane, prin violenta sau
amenintare, sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva, daca fapta
este comisa spre a dobândi un folos injust, pentru sine sau pentru
altul, se pedepseste cu închisoare stricta de la un an la 5 ani.

(2) Când constrângerea consta în amenintarea cu darea în vileag a unei
fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru persoana amenintata,
pentru sotul acesteia sau pentru o ruda apropiata, pedeapsa este
închisoarea stricta de la 2 la 7 ani".


Santajul reprezinta fapta care lezeaza sau este posibil sa lezeze dreptul persoanei santajate de a-si manifesta vointa si de a dispune de aptitudinile sale.
Santajul, este o modalitate imorala de obtinere în mod injust de la o persoana, prin constrângerea acesteia, a unui folos pentru cel care santajeaza ori pentru alta persoana.
Constrângerea reprezinta actiunea prin care o persoana este silita sa faca ori sa nu faca ceva contrar vointei sale.
În absenta acestei constrângeri nu exista infractiune.
Prin dare în vileag se întelege divulgarea, aducerea la cunostinta altora a unei fapte reale ori imaginare, compromitatoare pentru persoana amenintata, pentru sotul acesteia sau pentru o ruda apropiata.
1-Exista infractiunea de santaj daca detinatorii inregistrarii au pretins sume de bani pentru a nu denunta persoana impotriva careia pretind ca detin inregistrari compromitatoare .
2-Riscul ,in cazul unei plangeri penale,daca plangerea se dovedeste ,este aplicarea pedepsei prevazute de legiutor
4-Situatia se poate "reglementa "prin intelegerea amiabila a partilor
5-Riscul persoanei santajate, il constituie ca inregistrarile sa fie facute publice
6-Daca persoana santajata isi asuma responsabilitatea ,poate sa nu raspunda pretentiilor si sa denunte autoritatilor situatia cu care se confrunta


Interventie moderator:

Noul cod penal nu a intrat inca in vigoare, astfel incat infractiunea de santaj este prevazuta de art. 194 al Codului penal aflat in vigoare. Fiti mai atenta pe viitor. Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 11 Mai 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Fapta se incadreaza pe prevederile art 194 din Codul Penal.Acesta este codul penal in vigoare in acest moment.

Parerea mea este ca persoana va depune plangere la poltie.
Sunt sanse mai mari sa se aplice o pedeapsa cu executare decat o pedeapsa cu suspendare intr-o astfel de situatie.
Este posibil ca persoana care face santajul sa fie si arestata preventiv.Va depinde de probe acest lucru.
Va multumesc frumos pentru raspunsurile rapide.
As mai avea rugamintea la un sfat in acest caz.

Care ar fi pobele de luat in considerare la un asemenea caz?

Conversatii pe YM,sms-uri,discutii telefonice si eventual un transfer bancar sunt suficiente pentru pedeapsa?

In principiu da,orice proba care este obtinuta legal poate fi admisa, daca este vorba despre proba cu inscrisuri, inscrisurile pot constitui mijloace de proba, insa vor fi apreciate liber de catre judecator, tinand cont de ele in masura in care sunt convingatoare si pot ajuta la aflarea adevarului.
Inregistrarile telefonice de asemenea pot constitui mijloace de proba concludente, care pot fi analizate impreuna cu inscrisurile , cu declaratiile partilor , a martorilor ( daca sunt) .
Daca vor fi suficiente aceste probe sau nu vor fi, pentru trimiterea faptuitorului in judecata ,ramane sa stabileasca organele de urmarire penala acest aspect.

Alte discuții în legătură

Santaj si amenintare blueelf08 blueelf08 Exista in codul penal vreun articol care sa pedepseasca santajul si amenintarea? Pentru ca deja nu mai suport sa fiu santajata si amenintata fie prin sms, fie ... (vezi toată discuția)
Hartuire radulescu_stefan radulescu_stefan buna ziua,am o problema cu un fost,, prieten\",a inventat o datorie care ba e mai mica ba mai mare,ia spus mamei lui ca-mi da mie bani,iar acum mama lui cit si ... (vezi toată discuția)
Talharie sau furt? bogosianu bogosianu Daca o persoana x cere bani persoanei y, persoana y ii da bani de frica, ce infractiune o comis persoana x? (vezi toată discuția)