avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... hartuire
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

hartuire

buna ziua,am o problema cu un fost,, prieten",a inventat o datorie care ba e mai mica ba mai mare,ia spus mamei lui ca-mi da mie bani,iar acum mama lui cit si el ma tot suna,ba mai mult trimite tot felul de indivizi sa ma intimideze,atit acasa la mine cit si la mama acasa,ma terorizeaza cu telefoanele atit pe mine cit si pe sotia mea .ce solutie legala am sa ma apar!va multumesc anticipat.
Hartuirea, in sensul in care va poate proteja si pe dvs. va fi reglementata in noul Cod Penal.

Art. 207 - Hartuirea
(1) Fapta persoanei care, in mod repetat, urmareste victima ori ii supravegheaza locuinta, locul de munca sau alte locuri frecventate de catre aceasta, cauzandu-i astfel o stare de temere, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda.
(2) Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicari prin mijloace de transmitere la distanta, care prin frecventa sau continut alarmeaza victima, se pedepseste cu închisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Plecand de la faptul ca terte persoane, instigate de fostul dvs. amic, vin sa va intimideze, in mod repetat, se poate face incadrarea la infractiunea de amenintare si santaj.

Art. 193 - Amenintarea
Fapta de a ameninta o persoana cu savarsirea unei infractiuni sau a unei fapte pagubitoare indreptate impotriva ei, a sotului ori a unei rude apropiate, daca este de natura sa o alarmeze, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda, fara ca pedeapsa aplicata sa poata depasi sanctiunea prevazuta de lege pentru infractiunea care a format obiectul amenintarii.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Art. 194 - santajul
Constrangerea unei persoane, prin violenta sau amenintare, sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva, daca fapta este comisa spre a dobandi in mod injust un folos, pentru sine sau pentru altul, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
Cand constrangerea consta in amenintarea cu darea in vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru persoana amenintata, pentru sotul acesteia sau pentru o ruda apropiata, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.

In lumina articolelor de lege mentionate mai sus, puteti face o plangere penala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Santaj si amenintare blueelf08 blueelf08 Exista in codul penal vreun articol care sa pedepseasca santajul si amenintarea? Pentru ca deja nu mai suport sa fiu santajata si amenintata fie prin sms, fie ... (vezi toată discuția)
Plangere penala - unde se depune? w0lfshad3 w0lfshad3 Doresc sa initiez cercetarea penala a paratului pentru infractiunile de amenintare si santaj. [b]Unde depun aceasta reclamatie?[/b] [i]Se poate face impotriva ... (vezi toată discuția)
Termen plangere penala mahmoudcluj mahmoudcluj exista termen de 2 luni pentru sa depun plangere penala cand e vorba de art194 , art193 ? merci . (vezi toată discuția)