avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... plangere penala - unde se depune?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

plangere penala - unde se depune?

Doresc sa initiez cercetarea penala a paratului pentru infractiunile de amenintare si santaj. Unde depun aceasta reclamatie? Se poate face impotriva unei firme si in acelasi timp unui director?. De fapt directorul a facut oferta santajoasa, restul complicilor au inslesnit.
Art. 193. – Amenintarea
Fapta de a ameninta o persoanã cu sãvârsirea unei infractiuni sau a unei fapte pãgubitoare îndreptate împotriva ei, a sotului ori a unei rude apropiate, dacã este de naturã sã o alarmeze, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendã, fãrã ca pedeapsa aplicatã sã poatã depãsi sanctiunea prevãzutã de lege pentru infractiunea care a format obiectul amenintãrii.
Actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate.
Împacarea partilor înlatura raspunderea penala.

Art. 194. – Santajul
Constrângerea unei persoane, prin violenta sau amenintare, sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva, daca fapta este comisa spre a dobândi în mod injust un folos, pentru sine sau pentru altul, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Când constrângerea consta în amenintarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru persoana amenintata, pentru sotul acesteia sau pentru o ruda apropiata, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
Cel mai recent răspuns: w0lfshad3 , utilizator 21:28, 20 Octombrie 2009
Plangerea o puteti depune la Parchetul de pe langa Judecatoria in raza careia locuiti, urmand ca Parchetul sa o trimita Politie pentru efectuarea primelor cercetari sau, o depuneti dumneavoastra direct la Politie urmand ca, dupa finalizarea cercetarilor, dosarul sa fie predat Parchetului cu propunerea de incepere sau neancepere a urmarii penale.
Plangerea o depuneti la politie sau parchet, in termen de 2 luni de la data la care ati fost santajat/amenintat , si ati stiut cine este faptuitorul. Plangerea o depuneti impotriva directorului , firma , eventual , firma poate fi chemata ca parte responsabila civilmente , in ipoteza in care dvs., in calitate de parte vatamata , va veti constitui parte civila.
Depuneti plangerea la Parchet, impotriva directorului acestei firme, unde se va da un numar unic, apoi sub supravegherea procurorului se vor efectua cercetari de unitatea de politie competenta.
Succes!
Plangerea o depuneti impotriva persoanei care a savarsit infractiunea.Cel mai bine, pentru a nu pierde timp( in sensul ca daca veti inregistra plangerea la Parchet, aceasta va fi trimisa catre sectia de politie competenta pentru cercetari),inregistrati plangerea la sectia de politie competenta.Ca si competenta teritoriala,pentru depunerea plangerii, aveti trei posibilitati: domiciliul dumeavoastra, domiciliul inculpatului sau locul unde a fost savarsita infractiunea.
Va multumesc. Din cate inteleg de la dumneavoastra plangerea oricum se intoarce la politie si aceasta prefera sa o trimita sectiei sectorului unde a fost savarsita infractiunea (probabil fara o cerere suplimentara asupra competentei teritoriale).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Santaj si amenintare blueelf08 blueelf08 Exista in codul penal vreun articol care sa pedepseasca santajul si amenintarea? Pentru ca deja nu mai suport sa fiu santajata si amenintata fie prin sms, fie ... (vezi toată discuția)
Termen plangere penala mahmoudcluj mahmoudcluj exista termen de 2 luni pentru sa depun plangere penala cand e vorba de art194 , art193 ? merci . (vezi toată discuția)
Hartuire radulescu_stefan radulescu_stefan buna ziua,am o problema cu un fost,, prieten\",a inventat o datorie care ba e mai mica ba mai mare,ia spus mamei lui ca-mi da mie bani,iar acum mama lui cit si ... (vezi toată discuția)