avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Poate avea dreptul sa conduca pana la ramnarea ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Poate avea dreptul sa conduca pana la ramnarea definitaiva a sentintei?

In urma unui accident rutier soldat cu vatamare corporala(vatamat corporal fiind pasagerul din dreapta,masina lovita de un copac,fara plangeri),soferul avand o imbibatie de alcool de 1,25 gr. alcool pur in sange i-a fost luat permisu(pentru anulare) primind in schimb o dovada fara drept de conducere.
Asta a fost acum 4 luni si tinand cont ca organul constatator (politia) si-a facut datoria ridicand permisu (dreptul politiei este de a ridica 90 de zile dar fiind caz penal are obligatia de a intocmi un dosar care il trimite la procuratura) acum nu ar putea avea dreptul sa conduca pana la sentinta definitiva si irevocabila ??? (deoarece pedeapsa se aplica din ziua sentintei cred,nu din ziua faptei )
Nu ar fi corect ca dupa ce pedeapsa care este de exemplu 1 an cu 1 an de incercare sa nu aiba drept de conducere si aceste luni (sunte deja 4 si inca nu a fost chemat nici la procuror macar)daca pedeapsa se aplica din ziua sentintei !
Doresc raspuns deoarece in acest timp soferul ar putea produce bani cu aceea dovada cu drept de conducere (pentru ca e clar ca dupa aceea nu mai are cum)dar nefiind informat nu-si cunoaste acest drept sau daca cumva se scade aceasta perioada "de cercetare" din pedeapsa?
Multumesc anticipat !!! :)
Cel mai recent răspuns: Mihai Costache , Avocat 16:48, 11 Mai 2012
masura suspendarii dreptului de a conduce este o masura de siguranta si nu o pedeapsa. este echivalentul cu masura interzicerii parasirii localitatii sau Romaniei, din codul de proc penala.

OUG 195 prevede aceasta masura de siguranta, deci este o masura legala. neffind o sanctiune, nu se pune problema prezumtiei de nevinovatie si nu este similar cu retinerea permisului de conducere in baza unui pv de contraventie, ulterior returnat ptr depunerea contestatiei. in acest al doilea caz, suspendarea este o sanctiune si deci este aplicabila prezumtia de nevinovatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie corecta? aqvila2007 aqvila2007 Bunica mea a fost victima unui accident de circulatie,(bunica nefiind vinovata).Soferul respectiv a fugit de la locul accidentului fiind prins la vreo 60 ... (vezi toată discuția)
Recuperare permis chris777 chris777 Am avut permisul retinut pt alcool , In urma unui proces am primit o amenda penala si pedeapsa complementara a interzicerii dreptului de a conduce pe o ... (vezi toată discuția)
Ucidere si vatamare din culpa - cine plateste daunele? lory_cki lory_cki Buna ziua, in urma unui accident rutier care a cauzat moartea unui pasager si vatamarea corporala grava a celuilalt pasager, s-a ajuns la proces prin care ... (vezi toată discuția)