avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... De la ce data platesc intretinerea la bloc? Apartament ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

De la ce data platesc intretinerea la bloc? Apartament cumparat prin executare silita de la banca....

Buna ziua

As dori,daca se poate, sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea situatie: am dobandit prin licitatie un apartament de la o banca ce a executat silit pe fostul proprietar. Astfel,
- Actul de Adjudecare are data de 05.01.2012, liber de orice sarcini
- Intabularea are data de 07.02.2012, liber de orice sarcini
- Proces Verbal de punere in posesie din data de 02.05.2012

De cand sunt obligata sa platesc intretinerea avand in vedere ca eu am patruns in apartament cu executor judecatoresc si politie in data de 02.05.2012? Fostul proprietar a avut restante foarte mari la Asociatie, eu am gasit apartamentul vandalizat, satanizat, distrus....si vreau sa il vand. Stiu ca pentru aceasta imi trebuie adeverinta de la Asociatie, administratorul face iguri, ma ameninta ca nu imi da nici o hartie in acest sens pana nu platesc restantele fostului proprietar. LEGAL, eu de cand trebuie sa platesc intretinerea? E urgent iar eu sunt intr-o situatie disperata, sunt cu moralul la pamant pentru ca ma simt hartuita permanent de administrator si sincer, vreau sa vand acest apartament. E cea mai oribila experienta din viata mea.
Sunt obligata sa achit eu debitele restante de la intretinere, sau platesc numai din momentul punerii in posesie?
Va multumesc

1-Dvs va revine obligatia de a achita intretinerea de la data 02.05.2012
2-Restantele ex-proprietarului nu intra in obligatia dvs de plata
3-Pretentia administratorului nu are temei legal.
Va multumesc din suflet! Imi puteti spune temeiul legal al raspunsului dvs? Sau, mai bine, va rog sa imi comunicati prin mesaj privat datele dvs de contact in cazul in care as vrea sa apelez la dvs.

In alta ordine de idei, am mari dubii referitoare la modul in care se interpreteaza Art. 20 din Legea 230 / 2007...Sunt notari care nu inteleg si nu diferentiaza o virgula sau un mic cuvant dintr-o lege...Va dau un exemplu....
" ART. 20
(1) Proprietarii care îsi înstraineaza apartamentele sau spatiile cu alta destinatie decât aceea de locuinta sunt obligati ca la întocmirea formelor de înstrainare sa faca dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari."
Eu cred ca se interpreteaza ERONATde catre 90% din notari, dandu-le nas administratorilor si presedintilor de asociatii..., ca absolut TOTI proprietarii de apartamente trebuie sa prezinte la vanzare o adeverinta de la asociatie, nefacandu-se de fapt, distinctie intre cei ce au apartamente cu alta destinatie decat cea de locuinta *vezi farmacii, sedii de firma, etc*
Dumneavoastra cum interpretati acest text de lege?
VA MULTUMESC! Si astept raspunsul dvs. si al celorlalti de specialitate!
Pai de ce sa se faca diferenta intre unii si altii?
Si unii si altii, daca isi vand apartamentele, trebuie sa faca dovada ca nu au datorii fata de asociatie. De ce unii nu ar trebui sa dovedeasca? Pe ce considerente?

Ca administrator caruia "i se da nas" de catre lege, va pot spune ca unii si-ar vinde apartamentele grevate de datorii, noii proprietari ar spune ca nu e treaba lor sa achite datoria altuia si uite-asa, asociatia ar ramane cu buzele umflate, iar proprietarii care raman in bloc sa achite datoria unuia care si-a vandut apartamentul si a plecat....pe Luna.

Au credeti ca toti sunt cinstiti?:stunned:

In cazul in care va aflati si dv., aceea a vanzarii prin licitatie, in care se ocoleste aceasta prevedere, iata ce se intampla. Vechiul proprietar a plecat si noul nu vrea sa plateasca ce datorie are la asociatie al vechi.
Si cine sa-i plateasca datoriile aluia? Proprietarii, nu? De ce? Sunt ei cetateni de categoria a doua ca sa plateasca furtisagurile altora? Iata ce se intampla cand acel text de lege care nu se aplica si in cazul licitatiilor, majoritatea asociatiilor "iau teapa". Asociatiile nu au politie proprie sa urmareasca hotii care au lasat datoriile neplatite in urma...

Asta e!
Ultima modificare: Vineri, 11 Mai 2012
elga50, moderator
Nu cred ca ati inteles situatia in care ma aflu EU.....Intrebarea era de la ce data platesc intretinerea in cazul meu si a doua intrebare era legata de interpretarea Art. 20 din Legea 230 / 2007. Restul, sunt povesti. Va multumesc.
La prima intrebare...
Noul proprietar plateste intretinerea, energia electrica, telefonul si alte utilitati prin asociatie sau direct la furnizori din luna cand a cumparat apartamentul prin licitatie. In aczul dv adjudecarea a fost pe 05.01.2012, trebuie sa platiti incepand cu 1 ianuarie 2012.
Atunci cand cineva cumpara un apartament, indiferent prin ce metoda (direct de la proprietar, prin agentie, prin licitatie scos de o banca, prin executor judecatoresc...) trebuie sa se intereseze de datoriile acelui apartament sau spatiu pe care-l cumpara. De multe ori imobilele vandute prin licitatii sau executare nu au clienti pentru ca au datorii, ca sunt neintretinute, se elibereaza doar cu forta s.a.m.d. Avand in vedere ca viitorul proprietar va avea mult de plata si de umblat pana intra in normal, aceste apartamente se vand adesea la jumatate de pret fata de piata. Dar, este totusi o afacere pentru cumparatorul curajos, care dupa cateva luni intra totusi in posesia apartamentului, achita toate datoriile, face curat in el, renoveaza si-l revinde la pret dublu.

La a doua intrebare..
In articolul 20 citat de dumneavoastra, tocmai de aceea s-a specificat clar "apartamentele sau spatiile cu alta destinatie", pentru a nu interpreta gresit si-a crede ca numai apartamentele se vand degrevate de datorii, iar alte spatii (spatii comerciale cum exemplificati dv) s-ar putea vinde ipotecate, indatorate, vandute de trei ori intr-o zi s.a.m.d.
Legea este clara si se aplica pentru orice apartament (indiferent ca este de locuit sau nu) si pentru orice spatiu cu alta destinatie.
Eu nu cunosc si nu am facut tranzactii prin 100 notari sa pot sustine ca 90% sau toti aplica legea bine, dar cei 10-12 prin care am incheiat cateva tranzactii imobiliare, stiu foarte bine ca au solicitat proprietarului sa prezinte adeverinte de la asociatie inainte de a autentifica contractul de vanzare-cumparare.

Alte discuții în legătură

Restante, executare daniela_c1969 daniela_c1969 Buna ziua Sunt presedinte la asociatia de proprietari si ma confrunt cu o problema. Am avut un vecin care a plecat din tara, a acumulat circa 14500 lei ... (vezi toată discuția)
Apartament scos la licitatie fara consultarea asociatiei de propietari cgugoasa cgugoasa Sunt presedintele unei asoc. de propietari: Propietarul unui apartament a disparut din locuinta de 2 ani, vecinii spun ca ar fi plecat cu familia in Italia; ... (vezi toată discuția)
Cine plateste datoriile la intretinere? LastKid LastKid Buna ziua, Am cumparat un apartament de la banca, executat silit, am intrat de curand in posesia acestuia, dar am descoperit ca are datorii de aprox. 9000 ... (vezi toată discuția)