sal, asa vrea sa stiu si eu daca este posibil sa se faca o contestatie la executare silita dupa mai bine de 7 luni, sa va explic: parinti mei au divortat, dupa care a urmat partajul. in urma partajului tatal meu a ramas cu casa si cateva terenuri in valoare de 35000 € si trebuia sa despagubeasca pe mama mea cu suma de 18000€, neavand aceasta suma mama mea a pornit o executate silita in urma careia s-a tinut si o licitatie fara succes, atunci mama mea a platit o diferenta de bani (nu imi aduc exact aminte cat) si a ramas ea cu casa (fara terenuri) anul trecut in luna octombrie s-a terminat executatea silita si mama mea a devenit propietara casei, astazi mama mea a primit o citatie si nestiind despre ce este vorba am fost impreuna la tribunal si ne-am uitat in dosar si am vazut cererea care a facut-o tatal meu dupa mai bine de 7 luni prin care cere anularea executari pe motivul ca el a fost plecat din tara in perioada aceea, va rog sa ma ajutati pentru ca mama mea este ingrijorata ca dupa mai bine de 6 ani de procese s-ar putea sa inceapa iar totul de la capat. uitasem sa va spun ca diferenta de bani pe care mama mea a depusa in contul executorului tatal meu nu a ridicat-o. multumesc mult si scuzati-mi modul de a explica aceasta problema.
Buna seara! In general, o contestatie la executare vizeaza formele sau actele de executare indeplinite cu nerespectarea dispozitiilor legale. Nu ati precizat ce anume vizeaza contestatia la executare, ce act de executare se solicita a fi anulat, cand s-a intocmit acel act si cand s-a formulat contestatia. De asemenea, exista si situatii, expres prevazute de lege, in care contestatia la executare vizeaza insasi titlul executoriu. Va sfatuiesc sa reveniti cu detalii suplimentare, pentru a putea obtine un raspuns cat mai amplu si la obiect.
Potrivit art. 401 Cod. pr. civ contestatia se introduce in termen de 15 zile de la data la care contestatorul a luat cunostinta de actul de executare pe care il contesta; debitorul care contesta executarea silita însasi poate face contestatie în termen de 15 zile de la primirea somatiei ori de la data la care a luat cunostinta de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit somatie sau executarea se face fara somatie.
Precizati ca anul trecut mama dvs a desfasurat procedura de executare silita a tatalui dvs
Daca la dosarul executorului exista dovada primirii de catre tatal dvs,pe cale de consecinta ,
instanta,in raport de contestatia la executare formulata de tatal dvs va dispune respingerea acesteia ca tardiva
Studiati cu atentie contestatia la executare formulata si totodata contactati executorul judecatoresc pentru a verifica daca acesta a respectat procedura legala de executare silita,daca a comunicat somatie debitorului si daca exista dovada de primire de catre acesta
multumesc mult ptr raspuns si vreau sa va spun ca ieri mama me a vorbit si cu executorul la care acesta a raspuns ca el nu se prezinta la proces tocmai pentru ca el a respectat legea si toate are la dosar toate acte in regula si a trimis toate somatile acestea primindu-le un imputernicit lasat de talal meu pentru a se ocupa in lipsa lui de aceasta problema. precizez ca procesul verbal intocmit de executor sa facut la data de 14/11/2011 iar tatl meu a facut contestatie in data de 24/02/2012 pentru a se anula executatea si punerea in posesie a mamei mele. as vrea totusi sa stiu daca este nevoie sa angajam iar un avocat si daca dupa un proces de partaj care a durat 6 ani o sa incepem totul de la capat.
Este foarte posibil sa fie formulata cu tardivitate contestatia la executare. Va sfatuiesc sa mergeti la primul termen de judecata, sa fiti foarte atent la ce se intampla cand dosarul ajunge sa fie strigat si, in masura in care vi se pare ca lucrurile pe care le pune instanta in discutie va depasesc, solicitati acordarea unui termen nou de judecata, in vederea angajarii unui aparator, potrivit dispozitiilor art.156 din C.proc.civ.
Teoretic sunt foarte putine situatiile in care executarea silita este anulata si se reia intreaga procedura. Multa bafta!