Doresc un sfat..... este posibila o contestatie la executare dupa 9 luni de la punerea unei hotarari in executare silita?
E vorba despre program vizitare minor, s-a trimis somatie, s-a mers cu executorul, s-a refuzat sa se deschida usa, iar dupa 9 luni se face contestatie la executare pe motiv ca nu a fost citata in mod legal si ca nu a stiut ca trebuie sa se prezinte. Mai mult, cere acum instantei sa stabileasca exact perioada de vara si de iarna si invoca nulitatea executarii avand in vedere ca executorul a facut executarea unei hotarari a caror perioade nu erau clar precizate.
In aceeasi actiune, cere anularea si a procesului verbal prin care s-a facut proprire pe salariul ei pentru a fi recuperat onorariul executorului, pe acelasi motiv ca nu a fost citata.
E posibil ca la 9 luni de la punerea sub executare silita sa mai faca contestatie la executare? Ce sanse sunt sa-i fie acceptata o asemenea actiune? Mentionez ca in aceste 9 luni chiar eu i-am inmanat de mai multe ori procesul verbal al executorului judecatoresc pentru data la care nu s-a prezentat sa permita executarea, iar in ceea ce priveste onorariul i-am facut chiar eu adresa sa-mi plateasca onorariul de executare, nedorind sa-i creez probleme la locul de munca printr-o proprire.
Potrivit art.401 alin.1 C.proc.civ., contestatia la executare se poate face în termen de 15 zile de la data când:
a) contestatorul a luat cunoştinţă de actul de executare pe care-l contestă sau de refuzul de a îndeplini un act de executare;
b) cel interesat a primit, după caz, comunicarea ori înştiinţarea privind înfiinţarea popririi. Dacă poprirea este înfiinţată asupra unor venituri periodice, termenul de contestaţie pentru debitor începe cel mai târziu la data efectuării primei reţineri din aceste venituri de către terţul poprit;
c) debitorul care contestă executarea însăşi a primit somaţia ori de la data când a luat cunoştinţă de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit somaţia sau executarea se face fără somaţie.
Actiunea lui se respinge ca prescrisa.
Daca prin contestatia formulata cere lamuriri cu privire la intelesul , intinderea sau aplicarea titului executoriu, poate sa faca oricand contestatie, inauntrul termenului de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita.
Daca somatia i-ati inmanat-o Dvs. si nu ati trimis-o prin posta, neavand nico dovada ca l-ati citat sau ca dansul a cunoscut inceperea actului de executare, sunt toate toate sansele sa fie in termen, si chiar sa o admita privind capatul de cerere al onorariului executorului. In ceea ce priveste capatul de cerere cu stabilirea concreta a perioadelor, daca intr-adevar nu sunt precizate de instanta si au caracter determinant in executare, hotararea judecaotreasca nu e susceptibila de punere in executare, Dvs. trebuind sa cereti lamuriri instantei care a pronuntat-o pe calea revizuirii, si apoi sa treceti la executare.
Daca somatia s-a trimis prin posta, recomandat cu confirmare de primire, procesul verbal intocmit de lucratorul postal va tine loc de confirmare in lipsa semnaturii destinatarului, insituind o prezumtie ca destinatarul cunostea actul de executare. In acest caz, dreptul la contestatie este prescris, insa ramane de lamurit continutul hotararii judecatoresti.