avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... > Privare de libertate de catre controlori
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

> Privare de libertate de catre controlori

Salutare,


Am si eu o nelamurire.


Un angajat al unei regii de transport (bucuresti, iasi, pitesti, suceava, etc) poate sa retina o alta persoana in interiorul mijlocului de transport in comun daca acesta refuza sa se legitimeze si nu are legimitatie de calatorie? Daca da pe ce articol?


Citez constitu?ia româniei

Articolul 23 al Constitutiei Romaniei, republicata, prevede ca libertatea individuala si siguranta persoanei sunt inviolabile, iar retinerea sau arestarea unei persoane sunt permise numai in cazurile si cu procedura prevazute de lege.

1. Retinerea

a) in ce situatii poate fi retinuta o persoana si cine poate dispune acesta masura preventiva:
- Masura preventiva a retinerii poate fi luata de organul de cercetare penala sau procuror fata de o persoana, daca sunt probe sau indicii temeinice ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala. Sunt indicii temeinice atunci cand din datele existente in cauza rezulta presupunerea ca persoana fata de care se efectueaza urmarirea penala a savarsit fapta.
- De asemenea, masura retinerii se ia cand exista vreunul din cazurile prevazute in art.148 Cod procedura penala, oricare ar fi limitele pedepsei cu inchisoare prevazute de lege pentru fapta savarsita.

b) Durata retinerii
- Masura retinerii poate dura cel mult 24 ore. Din durata masurii retinerii se deduce timpul cat persoana a fost privata de libertate ca urmare a masurii administrative a conducerii la sediul politiei. in ordonanta prin care s-a dispus retinerea trebuie sa se mentioneze ziua si ora la care retinerea a inceput, iar in ordonanta de punere in libertate, ziua si ora la care retinerea a incetat.



In caz ca esti privat de libertate poti depunde o plangere si fara martori?


In caz ca sunt sechestrat pot apela la autoaparare sa ma eliberez? (impingere-lovire).
Buna seara,
Cred ca se face confuzie intre forma de proprietate si destinatia spatiului (chiar daca-i pe rotzi) - prin certificatul de inregistrare la camera de comert regia de transport presteaza o activitate publica. Exemplu sunt mall-urile - proprietate privata - destinatie publica. Nu va pot retine fara acceptul dvs. Numai organele abilitate o pot face. Daca nu cheama ei sunati dvs. la 112 si sunt obligati sa trimita un echipaj la care puteti face plangere. Nu va lasati calcat de balcanism.
Din momentul in care ai urcat in autobuz, ai acceptat conditiile stabilite de proprietar sau Regia Locala de Transport, care include faptul ca trebuie sa ai legitimatie de calatorie, daca nu ai asa ceva, organele de control proprii, chiar daca nu sunt functionari publici, dar sunt asimilate unui organ de control si constatare in fata carora ai obligatia de a te legitima.
Pana ce ajungem la dreptul controlorului de a retine persoana, mai intai constatam ca persoana a incalcat "legea" de doua ori. Privarea de libertate in acest caz nu este unul clasic la care se refera codul penal, iar daca veti lectura un tratat de specialitate, speta in cauza este o restrangere a libertatii fizice, iar infractiunea propriu zisa este foarte succint definita, interpretandu-se ca victima nu poate actiona conform dorintei si intereselor sale, in cadrul limitelor admise de lege.
Pana cand "victima" incalca prima data legea, nu pare a fi corect sa invoce in apararea sa alta lege, pentru a scapa de sanctiunea primei legi.
Daca asa ar proceda toata lumea, nu mai suntem intrun stat de drept, fiecare face ce vrea. Daca nu ai legtimitaie de calatorie, te legitimiezi cu un act de identitate, care iarasi conform legii trebuie sa-l porti asupra ta, te amendeaza, o platesti sau o contesti, cum se doreste si nu vei ajunge la situatia neplacuta relatata.
Unde am ajunge daca la orice control organul de constatare ar trebui sa solicite un mandat pentru ca iti restrange libertatea pe durata controlului si timpul cat dureaza intocmirea actului constatator.

Are drept un civil sa ma retina ? > in cadrul limitelor admise de lege chiar si un civil poate (ex. violare de domiciliu sau efractie si imobilizezi temporar faptuitorul pana cand soseste politia)
In caz ca esti privat de libertate poti depunde o plangere si fara martori ? > se poate, dar in lipsa dovezilor concrete se va solutiona plangerea cu Neinceperea Urmaririi Penale, mai ales daca este si cu Autor Necunoscut, faptele reclamate trebuie dovedite si orice dubiu profita faptuitorului
In caz ca sunt sechestrat pot apela la autoaparare sa ma eliberez ? > in cazul in care este nelegala sau depaseste limitele admise de lege, da se poate, insa atentie la ultraj si atentie ca daca va impotriviti si organul de control poate lua masuri mai drastice
Conditiile retinerii sunt clar enumerate si reglementate la art 143 CPP. Lipsirea de libertate este reglementata la art. 189 CP. Citeste-le si te vei lamuri daca te pot retine sau nu. Pentru contraventie nu poti fi retinut, iar retinerea poate fi dispusa NUMAI de catre procuror in urma savarsirii unei INFRACTIUNI!
@GabrielaA
Si ce metoda de interpretare ati folosit in argumentarea de mai sus unde norma de drept penal este asimilata prin analogie (?!?!?) normei de drept civil?
@Diabolik_01
Cand esti depistat fara bilet, ii spui controlorului ca vrei sa cobori la statia de destinatie unde te vei legitima si vei plati amenda, deoarece platind un bilet la suprataxa, ai si dreptul sa calatoresti pana unde vrei. Din ignoranta nu te vor lasa; atunci suni la 112 si ceri asistenta politiei pentru constatarea infractiunii de lipsire de libertate. Ei sunt obligati sa intocmeasca proces-verbal de constatare in care trebuie sa relateze faptele exact cum s-au petrecut. Platesti amenda, iei procesul-verbal si mergi la politie sau la procuror unde vei depune o plangere penala pentru infractiunea de lipsire de libertate. Procurorul trebuie sa intocmeasca dosar penal si va incepe cercetarile. Nu poti folosi forta daca ei nu incearca sa-ti puna in pericol viata, sanatatea, integritatea corporala. Citeste limitele la legitima aparare art. 44 CP. DACA ei nu comit nici un abuz si tu NU trebuie sa cobori la prima statie, plateste amenda si nu intra in conflict cu ei, deoarece in timpul cercetarilor, procurorul verifica toate imprejuraile comiterii infractiunii si poate retine ca faptele nu sunt asa cum le-ai prezentat in plangere.... Cel mai corect este sa nu incalci legea, in acest mod nici nu vei da curs unor complicatii inutile!

Editat de moderator simonette12- motiv-pct.1.3 din Regulament


Ultima modificare: Joi, 15 Noiembrie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Domana avocat are dreptate. Prin jurisprudenta CEDO se face analogia intre anumite contraventii si natura penala a acestora. Contraventiile rutiere de exemplu pot intra in sfera penalului. Gasesti o asemenea situatie in cazul cumulului de contraventii pentru neplata rovignetei. Se construiesc actiuni pe aceste spete invocand caracterul penal si imposibilitatea cumulului de pedepse.
ok! S-a nascut o discutie aici si am si eu cateva intrebari.Eu sunt din constanta, problema mea este urmatoarea: eu vreau sa platesc calatoria, dar din considerente economice RATC-ul a desfiintat punctele de vanzare ale tichetelor de calatorie si nu exista posibilitatea achizitionarii biletelor din toate staiile.Eu am un autoturism propriu, de fapt eu si sotia si cum avem amandoi permis si eu sunt un gentleman o las pe ea sa plece cu masina si eu mai folosesc transportul in comun.Bun deci revenind la ideea intrebarii mele: daca eu nu am avut posibilitatea achizitionarii tichetului de calatorie ,iar la sosirea echipei de control eu sunt de buna credinta , ma legitimez si accept incheirea procesului verbal , cu notarea obiectiei mele ca am urcat in statia X unde nu exista posibilitatea achizitionarii tichetelor de calatorie , proces verbal pe care intentionez sa-l contest.Problema mea este daca eu m-am legitimat am acceptat incheierea PV de contraventie , echipa de control mai are dreptul sa ma retina pana la capat de linie pentru verificarea identitatii? Sau sa-mi retina actul de identitate ,drept "garantie" ca o sa vin sa platesc amenda ?

Alte discuții în legătură

Lipsire de libertate?lamuriri razvypitesti razvypitesti Buna ziua, as vrea sa pun o problema in discutie pe care o avem mai multi cetateni din Pitesti legat de controlul care se efectueaza in mijloacele de ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a retine persoane unpetru unpetru Nu ma pricep deloc, de aceea va rog sa scuzati termenii folositi necorespunzator pe alocuri. Caut articolul din lege care spune clar ce autoritati/organe au ... (vezi toată discuția)
controlori ratb IsBlacks IsBlacks am si eu urmatoarele intrebari: 1. Un controlor ratb are dreptul de a lua de la mine buletinul? deoarece eu stiu ca trebuie prezentat, nu inmanat 2. ... (vezi toată discuția)