avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... > Privare de libertate de catre controlori
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

> Privare de libertate de catre controlori

Salutare,


Am si eu o nelamurire.


Un angajat al unei regii de transport (bucuresti, iasi, pitesti, suceava, etc) poate sa retina o alta persoana in interiorul mijlocului de transport in comun daca acesta refuza sa se legitimeze si nu are legimitatie de calatorie? Daca da pe ce articol?


Citez constitu?ia româniei

Articolul 23 al Constitutiei Romaniei, republicata, prevede ca libertatea individuala si siguranta persoanei sunt inviolabile, iar retinerea sau arestarea unei persoane sunt permise numai in cazurile si cu procedura prevazute de lege.

1. Retinerea

a) in ce situatii poate fi retinuta o persoana si cine poate dispune acesta masura preventiva:
- Masura preventiva a retinerii poate fi luata de organul de cercetare penala sau procuror fata de o persoana, daca sunt probe sau indicii temeinice ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala. Sunt indicii temeinice atunci cand din datele existente in cauza rezulta presupunerea ca persoana fata de care se efectueaza urmarirea penala a savarsit fapta.
- De asemenea, masura retinerii se ia cand exista vreunul din cazurile prevazute in art.148 Cod procedura penala, oricare ar fi limitele pedepsei cu inchisoare prevazute de lege pentru fapta savarsita.

b) Durata retinerii
- Masura retinerii poate dura cel mult 24 ore. Din durata masurii retinerii se deduce timpul cat persoana a fost privata de libertate ca urmare a masurii administrative a conducerii la sediul politiei. in ordonanta prin care s-a dispus retinerea trebuie sa se mentioneze ziua si ora la care retinerea a inceput, iar in ordonanta de punere in libertate, ziua si ora la care retinerea a incetat.



In caz ca esti privat de libertate poti depunde o plangere si fara martori?


In caz ca sunt sechestrat pot apela la autoaparare sa ma eliberez? (impingere-lovire).
Buna seara .
Doar organele de cercetare penala-politie,parchet ,impreuna cu instantele de judecata competente au dreptul de a priva ,in anumite conditii legale,persoanele ,conform Codului de procedura penala .Controlorii care insista sa tina cu forta cetatenii ,comit infractiunea de lipsirea de libertate in mod ilegal,conform Codului penal,si vor trebui sa rasounda penal,daca depuneti plangere impotriva lor .
Insa ,atata timp cat si dvs.nu colaborati,in a va legitima si prezenta legitimatia de calatorie,situatia se complica .Acestia ,trebuie sa va legitimeze intr-un fel, pentru a va putea aplica,contraventia,daca este cazul .Daca refuzati,va pot conduce la organele de politie pentru a va legitima ,nu unde vor ei . Doar pe acest parcurs,nu altfel .
Cu stima,
Marius Bote .
pacat ca pe aici majoritatea sustin ca e normal sa incalci niste norme si sa nu platesti pentru ele.
din cate stiu, in fiecare mijloc de transport sunt scrise conditiile in care se poate calatori si ce se intampla in cazul nerespectarii acestor conditii.
eu cred ca , daca ar fi sa extrapolam, faptul ca x a incercat sa mearga fara sa achite contravaloarea deplasarii este un fel de inselaciune deoarece se presupune ca x are bilet .
nu cred ca domnii controlori sechestreaza pe cineva ci doar incearca sa stabileasca identitatea contravenientului.
Problema nu este asa simpla.

Daca intri in masina cuiva si te asezi pe bancheta din spate iar proprietarul incearca sa te imobilizeze ca sa cheme politia se cheama ca te abuzeaza ?!

Extrapoland la situatia cu transportul in comun... fiecare are un stapan: regia de transport stapaneste autovehiculele din ograda, omul ca proprietar propria masina.

Se intelege analogia ?

De ce unul are voie sa isi protejeze proprietatea si altul nu ?!

Daca mergem mai departe cu logica inseamna ca un hot prins intr-o casa poate sa invoce ca era in ,,vizita'' pe acolo si ca se simte abuzat daca se incearca sa fie retinut.

In aceasta logica simplista nu se mai poate aplica legea.
am si eu o mica intrebare, eram in mijlocul de transport in comun cu o inghetata la mana,la statia urmatoare am vazut ca se urca controlorul de bilete si in acel moment am aruncat inghetata si mi-am facut biletul. TOT AM FOST AMENDAT deoarece m-a vazut controlorul ca mi-am facut biletul doar cand s-a urcat el SI MI-A SPUS CA BILETUL SE FACE LA URCARE. DIN MOMENT CE AM AVUT BILET, NU TREBUIA SA MA FII LASAT IN PACE SI SA NU PRIMESC AMENDA? ESTE CORECT???
Ultima modificare: Miercuri, 16 Mai 2012
PLAYBOY4EVER2009, utilizator
maxweider a scris:

Daca mergem mai departe cu logica inseamna ca un hot prins intr-o casa poate sa invoce ca era in ,,vizita'' pe acolo si ca se simte abuzat daca se incearca sa fie retinut.
In aceasta logica simplista nu se mai poate aplica legea.


asa a procedat si un hot prin America spunand organelor care l-au retinut ca invitatia era pe covorasul de la intrare, doar scria "bine ati venit"

in alte tari mai vestice se formeaza echipe de catre personalul firmei de transport si organele de ordine locala, amandoi fiind in subordinea municipalitatii, care intr-adevar pot legitima calatorul contravenient
si CFR calatori a mai organizat razii impreuna cu jandarmeria dar nu cred ca a reusit sa eradicheze calatoria clandestina
probabil costa un pic, cresc cheltuielile, firmele noastre nu vor asemenea cheltuieli, nici macar pentru uniforma personalul firmei de transport

Alte discuții în legătură

Lipsire de libertate?lamuriri razvypitesti razvypitesti Buna ziua, as vrea sa pun o problema in discutie pe care o avem mai multi cetateni din Pitesti legat de controlul care se efectueaza in mijloacele de ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a retine persoane unpetru unpetru Nu ma pricep deloc, de aceea va rog sa scuzati termenii folositi necorespunzator pe alocuri. Caut articolul din lege care spune clar ce autoritati/organe au ... (vezi toată discuția)
controlori ratb IsBlacks IsBlacks am si eu urmatoarele intrebari: 1. Un controlor ratb are dreptul de a lua de la mine buletinul? deoarece eu stiu ca trebuie prezentat, nu inmanat 2. ... (vezi toată discuția)