avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am fost prins conducand cu permisul suspendat si s-a ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am fost prins conducand cu permisul suspendat si s-a intocmit dosar penal. Este corecta perioada de suspendare a dreptului de a conduce?

Problema mea este:

1. Permisul de conducere mi-a fost suspendat 30 de zile pentru nerespectarea culorii rosii la semafor.
2. Am fost surprins conducand in perioada cand permisul era suspendat - re. art 86, alin.2, OUG 195/202.
3. Mi s-a intocmit dosar penal. Parchetul a dispus neinceperea urmaririi penale (in temeiul art.230 si art.10 lit b din Codul de procedura penala). In baza art.91 lit.c C.P. mi s-a aplicat sanctiunea cu caracter administrativ "AMENDA" in suma de 1000RON. Am platit amenda.
4. Politia Zalau (seful Serviciului Rutier) "constatand ca sunt indeplinite conditiile legale, in baza art. 103 alin 1 lit c din OUG 195/2002, republicata, dispund suspendarea dreptului de a conduce a numitului... pe o perioada de 90 zile..."
INTREBARE: Este corecta decizia de la 4?

Am textul la care se face referire, dar cred ca in cazul meu permisul trebuie sa-mi fie inapoiat.

Astept o parere si un ajutor in aceasta privinta.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ene Dragos , Consilier juridic 18:29, 12 Martie 2013
da, e corecta
vi s a aplicat pedeapsa contraventionala cea mai grea
Cand spun ca decizia nu este corecta ma refer la:
1. continutul art. 103 alin 1 lit c din OUG 195/2002, republicata este:
"c) pentru o perioada de 90 de zile cand fapta conducatorului de autovehicul sau tramvai a fost urmarita ca infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice, precum si in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane si instanta de judecata sau procurorul a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, daca pentru regula de circulatie incalcata prezenta ordonanta de urgenta prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce.
2. in ultima parte a textului de mai sus se mentioneaza: "..., daca pentru regula de circulatie incalcata prezenta ordonanta de urgenta prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce."
3. in cazul meu, fapta pentru care am fost pedepsit este incadrata la Art. 86 alin. 2:
"(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau al carei permis i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule in Romania se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda."
Pentru aceasta fapta nu se prevede suspendarea.

As vrea sa stiu daca, avand in vedere cele de mai sus, am dreptate cand sustin ca permisul nu mai trebuia suspendat, avand in vedere solutia de la parchet: NUP si amenda administrativa.

Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Mai 2012
marius_i, utilizator
pai ce spuneti dvs este ilogic. Nu se poate ca astazi sa va fie suspendat permisul, dvs sa conduceti, sa fiti prins sa luati o solutie de NUP si amenda 1000 si dupa sa conduceti in continuare. Decizia este corecta. Si incercati ca in cele 90 de zile sa nu mai conduceti. A doua oara sigur luati condamnare.
@catalin2832
Multumesc pentru raspuns.
Nu e ilogic deoarece:
1. Am fost surprins conducand cand suspendarea de 30 zile pentru trecerea pe culoarea rosie a semaforului era in vigoare. Dovada expirata cu drept de circulatie pentru 15 zile mi-a fost luata in momentul in care am fost oprit de un agent de politie si mi s-a dat o alta dovada fara drept de circulatie. De asemenea, la acel moment Politia a demarat procedura de intocmire dosar penal, etc.
Agentul de politie m-a sfatuit sa merg la parchet dupa terminarea perioadei de suspendare de 30 zile pentru a face o cerere de eliberare a unei dovezi cu drept de circulatie pentru perioada in care se va lua o decizie privind dosarul penal intocmit pentru conducerea cu permisul suspendat.
2. Am fost la parchet dupa expirarea perioadei de suspendare de 30 zile. Am expus cazul meu unui procuror. Dosarul meu era deja la parchet. Am primit de la parchet un document cu care m-am dus la Politie - Serviciul Rutier, in audienta la seful serviciului, conform procedurii despre care am aflat (de la biroul permise) ca trebuie respectata. Pe baza actului de la parchet, am primit dreptul de a conduce pe o perioada de 30 zile.
O precizare aici: in cazul meu, avand o infractiune catalogata ca avand un grad de pericol social mic, fara consecinte, etc., daca parchetul avea nevoie de mai multa vreme pentru a da o solutie la dosarul penal, urma ca inainte de sfarsitul celor 30 de zile pentru care am primit drept de circulatie, sa merg din nou la parchet, sa obtin un nou document de la ei, sa merg din nou in audienta la seful serviciului rutier pentru a obtine o prelungire de inca 30 zile a dovezii. Aceste prelungiri succesive ale dovezii sunt consemnate pe spatele dovezii.
3. Am primit solutia la dosarul penal, aproape de expirarea celor 30 de zile de prelungire. Solutia era NUP (neincepere urmarire penala) si amenda administrativa 1000RON (dupa umila mea parere, o suma foarte mare, dar conforma cu legislatia - este maximul prevazut).
4. Am platit amenda, am prezentat dovada platii la parchet si m-am dus la politie.
Acolo s-a intocmit o "Dispozitie privind aplicarea masurii administrative de suspendare a dreptului de a conduce..." si pe baza art. 103 alin 1 lit C am primit o suspendare pe 90 zile.

Pe scurt:
- am incalcat o regula de circulatie care implica 30 de zile de suspendare
- apoi am incalcat o alta regula care implica inchisoare sau amenda - dar nu suspendare!
- art. 103 alin 1 lit C are o precizare in final care defineste "..., daca pentru regula de circulatie incalcata prezenta ordonanta de urgenta prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce."

Eu consider ca in cazul meu nu se aplica si ca avand in vedere solutia de la parchet, si avand in vedere ca am platit amenda mi-am ispasit pedeapsa pentru ca am circulat cu permisul suspendat.

Vreau sa fiu clar: a circula cu permisul suspendat este o fapta grava. A fost o prostie din partea mea. Dar atunci cand am fost gasit vinovat, mi-am asumat fapta, n-am incercat nici un moment sa ascund ceva legat de situatia permisului meu, am explicat motivele avute, etc. Am primit o pedeapsa si am executat-o.

Am descarcat de pe internet OUG 195/2002. Initial nici n-am gasit acel paragraf lit C. Ulterior l-am gasit. Am incercat sa inteleg si sa gasesc de ce mi s-a suspendat permisul pe 90 zile din nou dupa ce am platit o amenda imensa pentru mine. Eu muncesc din greu pentru cei 1000RON!

marius_i, utilizator
explicatia se afla la inceputul lit. c) , si nu in precizarea din finalul lit. c).

art. 103 alin (1) lit c) . complet fiind

1. art. 103 alin 1 lit c din OUG 195/2002:
"c) pentru o perioada de 90 de zile cand fapta conducatorului de autovehicul sau tramvai a fost urmarita ca infractiune la regimul circulatieidrumurile pe publice, precum si in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane si instanta de judecata sau procurorul a dispus neinceperea urmaririi penale,scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, daca pentru regula de circulatie incalcata prezenta ordonanta de urgenta prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce.

art. 86 (2) "(...) permisul i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată (...)" se afla in cap. VI "Infractiuni si pedepse" si nu in capitolul VII "Raspunderea contraventionala".

cred ca asta lamureste de ce a fost suspendat permisul din nou.
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Testare obligatorie ptr. restituire permis reținut? seduardg@yahoo.co.uk seduardg@yahoo.co.uk Bună ziua, Vă rog să mă lămuriți referitor articolul din Regulamentul OUG 185/2002: Art. 219. (1) Restituirea permisului de conducere se dispune de ... (vezi toată discuția)
Retinere permis conform art. 86 3 cod rutier aris_crina aris_crina daca am incredintat masina spre a fi condusa unei persoane care nu detine permis de ce mi-au retinut si mie permisul??????#-o (vezi toată discuția)
Conducere cu permis retinut lucian365 lucian365 [quot]buna ziua, o sa incerc sa fiu rapid in a va face cunoscuta problema...... 08.04.2012 am avut un accident victime dar care nuau depus ... (vezi toată discuția)